×

Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Ékszerek számítógép alkatrészekből

A november 28-i adás tartalmából.
 

– Meglepő tárgyakból készít ékszereket a Szegeden élő Varga Eszter: alapanyagainak nagy részét más kidobja – ő újra hasznosítja. Gyakran használja számítógépek nyomtatott áramköreit, az alaplapot, amely többféle színben készül. Különös hobbi, ami az alkotó gondolkodás mellett határozott megmunkálást, fizikai erőfeszítést is igényel.

– Megalakult a Pro Natura Mozgalom Hatvanban. A város- és természetvédők elhatározták, mostantól nem csupán alkalmanként, hanem folyamatosan tisztítják meg a szeméttől mind a bel-, mind pedig a külterületeket. Legutóbb tíz köbméter szemetet gyűjtöttek össze a Zagyva árteréről. Szombaton is szemétszedésre indulnak.

– Újabb négy tó és környéke újulhat meg Vas megyében a Sporthorgász Egyesület jóvoltából. Az elmúlt években többszáz millió forintot fordítottak már utak, kültéri elemek, vízfelületek rekonstrukciójára, így téve vonzóvá a tavakat a pecások és a kirándulók számára. Most több mint 136 millió fontot fordítanak hasonló célokra Vas megyében.

– A rákosi vipera a kihalás szélén álló kígyófaj, ami ha a Kárpát-medencéből eltűnik, az egész bolygóról tűnik el, mert csak itt él. Ezért az elmúlt 15 évben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület több nemzeti park igazgatósággal együttműködve dolgozik ennek az emberre nem halálos veszélyt jelentő kígyó megmentésén.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – november 28., szombat, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább