Hajnal-táj: Jövő év január elsejétől tilos lesz az avarégetés az egész országban

A november 27-i adás tartalmából.
 

Több száz milliós kárt okoz a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék több településen is. Évek óta villámárvízzel küzd Egerszólát, Nagyvisnyó, Novaj és Szilvásvárad. Házakba, udvarokba ömlik be a víz, utakat mos el. Hiába teszik rendbe a vízelvezető árkokat, az igazi védelmet egy záportározó jelentene, de állami segítség nélkül egyik településnek sincs erre pénze.

Hallgassa meg!

Egy hete elültetett facsemetéket fűrészeltek ketté Szegeden a Körtöltés környékén. A kár 1 millió forint, a vandalizmus láttán értetlenül áll mindenki.

Hallgassa meg!

Jövő év január elsejétől tilos lesz az avarégetés az egész országban. Ha valakinek a növényeit megtámadta egy olyan kártevő, vagy betegség, ami más módon nem kezelhető, akkor is csak a környezetvédelmi hatóság engedélyével lehet eltüzelni a betegséggel érintett zöldhulladékot. Székesfehérváron a családi házas övezetek lakói már most is zsákolják az avart, a felesleges kerti zöldeket, sok településen azonban még jellemző az égetés.

Hallgassa meg!

Az Alföld Homokhátság elnevezésű területét néhány éve a FAO félsivatagosnak minősítette. A folyamatok nem álltak meg és a gazdálkodók panaszkodnak, mert folyamatosan csökkenek a terméshozamaik. Eördögh András biogazda állatokat tart és szántóföldön is gazdálkodik, de már nem tud akkora állatállományt tartani, mint 25 évvel ezelőtt. Jásszentlászlói gazdaságában azért próbálja valahogy enyhíteni a szárazodás hatásait.

Hallgassa meg!

A nyírségi homokon a növénytermesztés csak úgy marad versenyképes, ha az öntözést megvalósítják a gazdák. A legegyszerűbb megoldásnak az látszik, ha kutakat fúrnak és öntöznek. Nyírbátorban a Bátortrade Kft. nem kis területen az öntözéses művelést tartja a jövő megoldásának, és dr. Petis Mihály tulajdonos igyekszik is élni a kormány által meghirdetett lehetőséggel.

Hallgassa meg!

Az országban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gazdálkodóit sújtotta a legnagyobb mértékben az időjárás. Országosan 100 ezer parcellára érkezett kárbejelentés, ennek egyharmadát a megye gazdái nyújtották be. Országszerte minden gazdálkodónak november 30-ig kell elszámolnia a falugazdásszal a tényleges hozamérték kiesésről, a kár mértékéről. De a kárenyhítési alapban lévő pénz valószínűleg nem lesz elegendő, a gazdák segítségben reménykednek.

Hallgassa meg!

Egy hirtelen döntésnek köszönhető a Zala megyei Sava-BorsFa Savanyító üzem működése és sikere. Szabó István tulajdonos kedvenc savanyúságát kereste, amikor megtudta, hogy az azt gyártó üzem bezárt, így néhány nap múlva már családi vállalkozásban.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – november 27., péntek, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább