Hajnal-táj: Drágább lesz a kenyér

A november 25-i adás tartalmából.
 

Somogyban az elmúlt napokban több brutális állatkínzás is napvilágot látott. Egy elkövető lemészárolt egy kecskét Kaposváron, egy fiatal fiú pedig légpuskával kis híján kilőtte egy macska szemét, Marcaliban. Az állatvédők szerint példát kellene statuálni és keményebb büntetéseket kiszabni az állatkínzókra.

Hallgassa meg!

Legalább egy évtizede okoz gondot a vaddisznók jelenléte a Balaton –Felvidék lakóinak, mivel sok az elhanyagolt külterületi szőlős és gyümölcsös, ahol háborítatlanul élnek és sokasodnak és persze rendszeresen portyáznak is a településeken. Kora ősszel egy balatonszepezdi portán alakult ki drámai konfliktus, ahol a ház kertjében élő kutyára támadtak a vaddisznók, amelyeket rendőrök közreműködésével vadászok lőttek ki. Sokan egyébként etetik, befogadják a vadakat, így elnyomják bennük a természetes félelemérzést, a többség viszont kénytelen tehetetlenül végig nézni, ahogy feltúrják a kertet és esetleg megdézsmálják a házi jószágnak télire eltett élelmet.

Hallgassa meg!

A koronavírusjárvány miatt az idei tatai Vadlúd Sokadalom is elmarad, de az állatok zavarása nélkül, az interneten élőben követhetjük mindennapjaikat. A napelemmel működő kamera a tómeder azon részére került a napokban, ahol nem zavarja az állatokat, de a madarak mozgása jól nyomon követhető.

Hallgassa meg!

Két hónappal ezelőtt nagy mennyiségű műanyag hulladékot számoltak fel a helyi civil szervezetek az Eged-hegy lábánál. Most pedig ugyanide több köbméter autógumit raktak le. Az egri borvidék egyik legértékesebb területeit szennyezi az illegális szemét, de a városnak nincs pénze kamerarendszerrel vagy a mezőőri szolgálattal védeni.

Hallgassa meg!

Az illegális hulladéklerakók felszámolásába kezdene a komlói önkormányzat. A Belügyminisztérium ,,Tisztítsuk meg az Országot!” programjára nyújtottak be pályázatot – az országos projekt célja hogy az önkormányzati tulajdonú ingatlanokon, közterületen fellelhető illegálisan lerakott, elhagyott hulladéktelepeket felszámolják.

Hallgassa meg!

A mikrozöldségek a magas tápértékű termények közé tartoznak, valójában nem mások, mint az elvetett zöldség-, fűszer- vagy gabonamagból kikelt pár hetes zsenge növénykék. Az élénk színű, különleges textúrájú és egyedülálló ízvilágú mikrozöldség piaci megjelenése a 80-as évekre nyúlik vissza, és azóta egyre növekvő népszerűségnek örvend az exkluzív éttermek és a kommunális ellátók körében.

Hallgassa meg!

2021 február elsejétől szabályozzák bizonyos műtrágyák vásárlását. Korábbi adásainkban már foglakoztunk a hamisított növény védőszerek terjedésével, a műtrágyák vásárlásának nyomon követése azonban a terrorizmus megelőzését szolgálja.

Hallgassa meg!

Úgy tűnik, hogy mégsem marad a zsákokban az őszi búza vetőmag. Az utóbbi két hétben hatalmas küzdelmet folytattak a gazdák a felázott talajokon. Egyrészt, hogy a kukoricát betakarítsák, másrészt, hogy földbe kerüljön a kenyérnek való. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében megfeszített munkával dolgoznak, hogy levágják a kukoricát és elvessék az őszi búzát.

Hallgassa meg!

Drágább lesz a kenyér, drágább lesz a liszt januártól. Ágazati szereplők szerint, elkerülhetetlen és kötelező is az áremelés, hiszen idén kevesebb búza termett itthon és egész Európában is, ráadásul jóval kevesebb a jó minőségű étkezési búza. A termelők és a kereskedők szempontjából viszont kedvező ez az időszak, mert most a teljes búzakészletet el lehet adni.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – november 25., szerda, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább