Hajnal-táj: Az esőzések miatt késik az almaszüret befejezése

A november 23-i adás tartalmából.
 

Sürgős szemléletváltozásra lenne szükség az erdőkhöz, fákhoz fűződő viszonyunkban, mert szerepük felbecsülhetetlen az éghajlati viszonyok szabályozásában, a hihetetlenül gazdag és bonyolult élővilág fenntartásában, amely a Földön sehol máshol nem létezik. Erre összpontosít az Országos Erdészeti Egyesület kampánya, amely az erdő értékeire hívja fel a figyelmet. A kampány hat témája hétről hétre az egyesület FB oldalán érhető el, és ahogy hallani fogják majd, lenne is min változtatni.

Hallgassa meg!

Sokak számára vonzó az a kilónkénti több ezer forintos vételár, melyet a szarvasok elhullott fejdíszéért fizetnek, azonban súlyos következménye is lehet a törvénytelen gyűjtésnek. Ám hogy be lehet-e tartatni a szabályokat, az már egy másik kérdés.

Hallgassa meg!

A napokban több vadgázolás történt az országban. Nemcsak a vadak párzási időszakában, hanem Ilyenkor ősszel is, a kiemelten veszélyes helyeken, táblákkal jelzett útszakaszokon óvatosan kell közlekedniük az autósoknak, főként az erdősávok, termőföldek mellett, és különösen szürkület után, mert bármikor fennállhat annak a veszélye, hogy vad ugrik a jármű elé.

Hallgassa meg!

A szomolyai rövidszárú fekete cseresznye és az abból készült rétes is mézédes, ízletes. A gyümölcsfajta, ami országosan is ismert, ma már az Európai Bizottság múlt heti döntése alapján uniós oltalom alatt áll. A minősítés védjegyet ad, ami komoly gazdasági potenciált jelent, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét.

Hallgassa meg!

Az esőzések miatt késik az almaszüret befejezése. A gazdák a sárral küzdenek a gyümölcsösökben, így az utóbbi hetek csapadékos időjárása még tovább rontja az idei gyenge almatermést. Nem elég, hogy mindössze 300-350 ezer tonna gyümölcs várható, 10-20 ezer tonna – még leszedetlen- étkezési alma a túlérés miatt részben már csak léalmának megy, de lesznek olyan megközelíthetetlen, sáros területek is, ahol pedig kinn marad majd a gyümölcs.

Hallgassa meg!

Megjelentek a szőlészeti-borászati támogatások: az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból borászati gépek beszerzésére 7 millió euro, a szőlőültetvény-szerkezetátalakításra 18,25 millió euró pályázható, a borászati melléktermékek lepárlására pedig 1,2 millió euró az igényelhető támogatás. Akad, aki kivágja a szőlőt, akad azonban aki él a pályázat adta lehetőséggel.

Hallgassa meg!

Sokéves munka áll a mögött, hogy az Európai Bizottság a napokban jóváhagyta hazánk Soltvadkerti borainak “oltalom alatt álló” eredetmegjelölését. Az oltalom a Duna-Tisza közében fekvő térség településeinek dűlőin termelt borokra vonatkozik. A helyiek nagyon örülnek a jó hírnek, ami egy nagy lökést jelenthet az amúgy itthon roppant népszerű, könnyed, nyári borokra vonatkozóan.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – november 23., hétfő, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább