Szombat reggel: Első alkalommal rendezték meg idén „Az Év Szaloncukra” versenyt

A november 21-i adás tartalmából.
 

Négy évtizednyi külszolgálat után visszavonul és a magánszférában folytatja Az Egyesült Királyság budapesti nagyköveti posztjáról távozott Iain Lindsay, akit különleges kapcsolat fűzött Magyarországhoz. Náray Balázsnak mesélt itteni élményeiről.

Évekig készül mielőtt nekivágna az útnak. Alaposan tanulmányozza az országot, a látnivalókat és a kultúrát. Eddig 135 országban járt , idén a pandémia maradásra kényszerítette a magyar világjárót, aki ezt arra használta föl, hogy megírja harmadik útikönyvét. A Bahamáktól Vatikánig négy kontinens huszonöt országát mutatja be izgalmas kalandokkal fűszerezve. Többek közt megismerhetjük a bangladeshi Rodolfót és kiderül az is, hogy Barbados szigetén miért számít ismeretlennek az öngyilkosság.

Méltó környezetet teremtettek a Mátyás király korából származó ősi gesztenyefának a kőszegi Királyvölgyben. A valaha élt legnagyobbnak számít Magyarországon ez a gesztenyefa. Sokan 600-800 évesnek tartják, azonban a mérések alapján „csupán” 500-600 éves lehetett, amikor ki kellett vágni mert nem sikerült megoldani a konzerválását. Mindössze egy 1 méteres körcikk maradt belőle, ami védőtető alá került, továbbá felújították és interaktív játékokkal szerelték föl a mellette lévő parkot.

Egy anonim adományozónak köszönhetően értékes műtárggyal a patinás Caflish cukrászda elveszettnek hitt egykori herendi porcelán burkolatú kávégépével bővül a Janus Pannonius Múzeum gyűjteménye. A Herendi Porcelánmanufaktúra Viktória-mintával festett kávéfőző gép porcelánburkolatból összesen tíz darab készült az 1958-as brüsszeli világkiállításra. Ezt követően több budapesti és vidéki vendéglátóhelyre került egy-egy ilyen exkluzív presszógép. A pécsit sokáig elveszettnek hitték, most előkerült restaurálni fogják.

Felújították a pécsi Székesegyház kápolnáinak orgonáit. Az 1800 – s években készült két orgona egyikét az eredeti állapotnak megfelelően sikerült helyreállítani, a másikat pedig az egykori hangzást megőrizve átépítették. A Corpus Christi és Szent Mór Kápolna kisorgonáit elektronikusan is összekötik a Székesegyház nagy orgonájával, így azzal, hogy a hang három helyről érkezik a nézők közt ülő orgonista szimfonikus hangzást kelthet egy koncerten.

Történelmi újrajátszás: bemutatták a Zrínyi Miklós ravatala fölött című filmet. 1664. november 18-án vadászbalesetben elhunyt költő halálát a mai napig számos kérdés övezi, végtisztességének rítusáról kevés forrás maradt az utókorra. A film bemutatja a 17. századi főnemesi végtisztességet övező rítusokat a kor viselettörténetét és gasztronómiáját.

A jövő héten átmenetileg befejeződik a mohácsi csata hármas számú tömegsírjának feltárás. A területet téliesítik és lezárják , a munkát jövő tavasszal folytatják. A Nemzeti Emlékhelyen lévő sír feltárását augusztusban kezdte a régészekből és antropológusokból álló csoport. Eddig száz csontvázat emeltek ki és kezdték meg vizsgálatukat. Azt még nem tudják, hogy mennyi emberi maradvány nyugszik ezen a helyen.

Megkezdődött az Ökomenikus Segélyszervezet hagyományos adventi adománygyűjtése. A járványhelyzetre tekintettel idén elmarad a mézeskalácsszívek közös sütése, azokat ezúttal otthon készítik el az akciót segítő sztárok.
Geresdlakon idén is elkészül a többszáz elemből álló mézeskalácsfalu, pontos mása a településnek. A hetek óta tartó munkába az itt élő finnek is bekapcsolódnak.

Első alkalommal rendezték meg az idén „Az Év Szaloncukra” versenyt. A megmérettetésre az összes hazai gyártó meghívást kapott. A zsűri a sós-karamellás szaloncukrot találta a legjobbnak a kókusz krémes és a pisztácia krémes szaloncukor előtt.

Utazóláda elnevezéssel fogtak össze a hazai kézművesek, hogy megmentsék az elmaradó karácsonyi vásárokat az ünnep előtti hetekben.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – november 21., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Olvasson tovább