Határok nélkül: Sziveri János kultusza szoborban öltött testet a délvidéki Muzslyán

A november 21-i adás tartalmából.
 

Sziveri János kultusza szoborban öltött testet a délvidéki Muzslyán – és egy cserépdarabka a Trianon által összetört tükörből a Határok nélkül szombati adásában Benkei Ildikó szerkesztő műsorvezetővel

Szülőfalujában, Muzslyán leleplezték Sziveri János költő mellszobrát. A topolyai születésű, Csongrádon élő Dudás Sándor szobrászművész alkotását a művelődési otthon előtt állították fel. Kónya-Kovács Otília összeállítása a helyszínen készült.

A műsor következő részében a Felvidékre látogatunk: Egy cserépdarabka a Trianon által összetört tükörből címmel jelent meg egy írás a felvidek.ma hírportálon, amely beszámol egy család-, illetve falutörténeti kiadványról. Pán Imréné Nagy Rozália vetette papírra családja történetét, hogy a több országba szakadt leszármazottak is megismerjék és okuljanak belőle. A könyv szerzőjével Haják Szabó Mária beszélgetett.

Folytatódik a rozsnyói Kálvária felújítása. Hogyha a felvidéki kisvárost, Rozsnyót a Sajó völgye felől közelítjük meg, a háttérben a Hármashegy legalsó csúcsánál jól látható a Kálvária, ami egyben a város legszebb kilátóhelye. Önkéntes munkával hat éve láttak hozzá a fákkal, bokrokkal benőtt Kálvária-domb megtisztításához. Mára újjáépültek a stációk, restaurálták a kápolnákban található Zsolnay-domborműveket, így ez az egyedülálló kilátó több évtized után, újra kedvenc célpontja lett a városlakóknak és a turistáknak – tudjuk meg Palcsó Zsóka beszélgetéseiből.

TRIANON 100 – A kulturális intézmények sorában bezártak a múzeumok, illetve kiállításaikat az online térbe helyezték át. Egy másik lehetőség a kerti galéria, amely a járványhelyzettől függetlenül megtekinthető. Nagyszabású kiállítás látható Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén. Tartsanak velünk Pollack Mihály térre!

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – november 21., szombat, 18:02

Szerkesztő-műsorvezető: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTVA/Határok nélkül

Videó ajánló

Olvasson tovább