Hajnal-táj: Őszi köztisztasági munkálatok

A november 14-i adás tartalmából.
 

Életút és örökség címmel nyílt vándorkiállítás a Habsburg Ottó Alapítvány és Makó város önkormányzata közös rendezésében a József Attila városi könyvtárban. Bár a kiállítás megtekintésével még várnunk kell, a tárlat kurátora, Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató Tráser László mikrofonja előtt mesélt az egykori európai képviselő munkásságáról.

Felújítják Gárdonyi Géza egykori lakóházának kertjét Egerben. A Gárdonyi-ház 1952 óta emlékmúzeumként működik; valóságos zarándokhellyé vált, az ország egyik leglátogatottabb irodalmi múzeuma. A Dobó István Vármúzeum közösségi parkká alakítja át, hogy irodalmi piknikeken, izgalmas programokon keresztül még közelebb hozza a világhírű író alakját és műveit az olvasókhoz.

Az ingyenes parkolás miatt felszabadult parkolóőrök is részt vesznek Szombathelyen az őszi köztisztasági munkálatokban: az avargyűjtés, téliesítés mellett most sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a városban a közterületeken lévő padok fertőtlenítésére is.

Egy évszázada Somoskőújfaluban csehszlovák tanítási rend és nyelv szerint folyt az oktatás, aztán sok-sok ember áldozatos munkájának, kevesek érdekérvényesítő képességének és a történelmi jó szerencsének köszönhetően a nógrádi települést és a szomszédos Somoskőt visszacsatolták Magyarországhoz. A történelem mérnökei azonban pontatlanul dolgoztak, a Bethlen Gábor utca egy szakasza mindmáig ugyanis Szlovákián keresztül vezetett. Évtizedes „anomáliát” tettek helyre a napokban Somoskőújfaluban: áthelyezték a határköveket, így már szlovák terület érintése nélkül lehet közlekedni a község egyik utcájában.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – november 14., szombat, 5:00

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább