Hajnal-táj: Rossz év a méhészeknek az idei

A november 13-i adás tartalmából.
 

Javában zajlik a haltelepítés – Szabolcs-Szatmár-Beregben kecsegét is telepítenek, amelyekből egy darabot sem lehet kifogni, de ökológiailag nagyon fontos, hogy a Tisza és vízrendszerében jelen legyenek.

Hallgassa meg!

A Tisztítsuk meg az országot! program keretében az összes Vízügyi Igazgatóságon megkezdődtek, vagy rövidesen megkezdődnek a munkálatok. A Pet Kupa kalózai is segítenek a Tisza-tó takarításában: a következő napokban nem csak a vizen, a part mentén is, annak érdekében, hogy a Tisza és a Tisza-tó változatos élővilággal és tisztább környezettel fogadhassa az idelátogató turistákat.

Hallgassa meg!

Természetbe illően, kőbánya átalakítás – sokoldalú rendezvény helyszín és Varázserdő várja már a jövőre az érdeklődőket a megújuló alsóörsi kőbánya színház területén. A 300 milliós beruházás részben uniós pályázati forrásból épül.

Hallgassa meg!

Itt van az őszi lemosó permetezés ideje. Mikor permetezzünk? Milyen szerrel permetezzünk?

Hallgassa meg!

Rossz év a méhészeknek az idei – miközben a méz iránti kereslet emelkedik. Magyarországon egy átlagos évi mennyiség mindössze 10%-át sikerült előállítani akácmézből, amely a következő akácvirágzásig gyakorlatilag beszerezhetetlen marad az európai piacokon.

Hallgassa meg!

A méhészek nem fogják emlegetni 2020-at, a borászok azonban igen – kiváló ez az évjárat – vélekednek a dél-balatoni borászok. A balatonboglári borvidéken ezúttal is illatos, könnyed, gyümölcsös nedűk születnek.

Hallgassa meg!

Három aranyérmet és két ezüstöt nyert a Thummerer Pincészet a világ egyik legrangosabb borversenyén Franciaországban. A földkerekség egyik legelismertebb borversenyét, Challenge International du Vint 44. alkalommal rendezték meg idén. 33 ország 3538 bora versengett.

Hallgassa meg!

Eddig azt hittük, a lenmag az emberi szervezet számára jótékony – pedig az állatok is meghálálják a használatát. Már hazánkban is próbálkoznak vele, és úgy tűnik, beválik az a mezőgazdasági fejlesztés, hogy a marhák takarmányában is szerepel a lenmag őrleménye, és ami talán a legfontosabb, klímavédő takarmányról van szó – ha ugyanis ezt eszik a marhák, kevesebb metán kerül a levegőbe.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – november 13., péntek, 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább