×

Napközben: A későn beindult gombaszezon még mindig tart

A november 11-i adás tartalmából.
 

Nem lesz mohácsi busójárás sem ebben a szezonban, és sok rendezvény elmarad, ami vonzotta a turistákat – átalakulnak utazási szokásaink is? Közben zajlanak olyan fejlesztések, amik kifejezetten különlegesek, úszó házak, lombházak, stb. Hogyan halad a hazai turizmus, hogyan választunk és elég-e a turisztikai „fogyasztásunk” a hazai ágazatnak?

1991 óta nemzetközi szinten is küzdenek a cukorbetegség visszaszorításáért és megelőzéséért – a Diabétesz Világnap november 14-én lesz, így ezen a héten sok, főképp online programmal hívják fel a figyelmet az Európát kiemelten érintő problémára. Világszerte 250 millió cukorbeteg él, számuk évente 7 millióval növekszik, pedig a kialakuló 2-es típusú diabétesz megelőzhető lenne. Itthon az Egy csepp figyelem alapítvány koordinálja a figyelemfelhívó programokat és kampányt.

Torokfájás? Influenza? Esetleg COVID? – sok szülő tanácstalan, hogyan ismeri fel a gyermek betegségét és egyáltalán milyen tünetek azok, amikkel mindenképpen orvoshoz kell fordulni? Megijedjünk-e pár tüsszentéstől, hogyan erősíthetjük a kicsik immunrendszerét? Két gyermekorvos komplett eljárásrendet dolgozott ki, ami a közösségi médiában terjed – erről is beszélünk.

Hiába, hogy jönnek a hidegek, a nagyon későn beindult gombaszezon még mindig tart. Sok helyen azt mondják, tényleg kaszálni lehet a gombát az erdőkben, ahol rengeteg turista is megfordul, számuk jelentősen nőtt az elmúlt fél évben. Meddig tart a gombaszezon? Mit kell tudnunk a mérges példányokról? Mennyire bízzunk a piaci gombaárusokban és mit ellenőriz a gombavizsgáló?

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Napközben – Kossuth – november 11., szerda, 9:07

Szerkesztő: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább