×

Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Az utóbbi hónapokban egyre több medve, farkas merészkedik be a településekre

A november 11-i adás tartalmából.
 

Az utóbbi hónapokban egyre több medve, farkas merészkedik be a településekre vagy állattartók tanyáira, ennivalót keresve. Ezért villanypásztorokat ad a gazdálkodóknak a nagyragadozók ellen a Bükki Nemzeti Park. Az Agrárminisztérium támogatásával eddig 20 gazda jutott hozzá ingyenesen a védelemhez – elsősorban olyanok, akik lábasjószágot, pl. juhokat tartanak. Ezzel párhuzamosan elindult egy hiánypótló országos kutatás: felmérik, hogy azok a lakók, akik találkoztak már nagyvadakkal, hogy reagáltak, hogy védekeznek ellenük.

Hallgassa meg!

Az ökológiai szemléletű, fenntartható vadgazdálkodás hazai megteremtése, valamint az őshonos magyar fajták fenntartása és nemesítése érdekében végzett munkája elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapta Nagy János agrármérnök. A Szent István Egyetem Kaposvári Campus Vadgazdálkodási Tájközpont igazgatójának élete összeforrt a vadgazdálkodással. Az általa vezetett létesítmény Magyarország legnagyobb szarvasfarmja és nyitott vadgazdasága. A vadtenyészet mára Közép-Európa egyik legjelentősebb állományává nőtte ki magát.

Hallgassa meg!

Rossz évet zár a magyar vízi szárnyas ágazat, veszteséges a termelés. Ez a folyamat nem most kezdődött, az elmúlt években folyamatosan gyengült a magyar termelők pozíciója Európában. 15 éve még Európa vezető libahús termelő országa volt Magyarország, de jelenleg ezt a szerepet Lengyelország vette át. Idén újra felütötte a fejét a madárinfluenza, a covid járvány miatt pedig, jelentősen visszaesett a fogyasztás itthon és külföldön is. November 11-e Márton napja, ehhez a naphoz évszázadok óta hozzátartozik az újbor és libalakoma. Ez a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap.

Hallgassa meg!

Továbbra is erőteljes Brüsszelben a környezetvédelmi érdekérvényesítés annak minden előnyével és hátrányával együtt. Mind a környezetvédelmi, mind pedig a mezőgazdasági bizottság igen radikális javaslatokat fogalmazott meg a következő időszakra: eszerint a tápanyag veszteséget 50 százalékkal, a műtrágya felhasználást pedig húsz százalékkal kell csökkenteni. Szintén vissza kell szorítani, mégpedig ötven százalékkal a növényvédő szer hatóanyagtartalmát. A javaslatok be nem tartását szankciókkal sújtanák. Arra kerestük a választ, hogy a rohamosan fejlődő agrárdigitalizációt és a jelenlegi környezetvédelmi előírásokat hogyan érintené mindez.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – november 11., szerda, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább