Kossuth Rádió

Hajnal-táj: A szélmalmok világa

A november 8-i adás tartalmából.
 

– Újabb törökkori városfalszakaszt fedeztek fel Egerben. Összefogtak a Szent Miklós utcában lakó családok, hogy megmentsék és bemutassák ezt a történelmi emléket. Hamarosan megkezdődik az építmény felmérése. Az állagmegóvási munkákhoz, a lakók által felajánlott segítségen felül plusz anyagi forrásra lesz szükség, amit elő kell teremteni. Az egykor több kilométer hosszú falból már csak néhány méter maradt meg, ezért is igyekeznek megmenteni azt, ami fennmaradt.

– A szélmalom olyan gép, mely a szélmalom mozgási energiáját mechanikai munkává alakítja át tengelyre szerelt lapátok segítségével. Leggyakrabban gabonát őröltek a malomban, de más darabos anyag, akár a lőpor darálására, őrlésére is szolgált, vagy vízkiemelő szivattyúkat hajtott, melyeket árvízmentesítésre vagy a tengertől elhódított területek víztelenítésére, esetleg öntözésre építettek. Járva az országot örömmel fedezzük fel a tájképi látványt színesítő egykori szélmalmokat, s bizony épülnek újak is – akár turisztikai attrakcióként. A szélmalmok világába, műszaki megoldásaik nagyszerűségébe vezet be minket most Dancsó János asztalosmester.

– Így ősztájékán a házakba általában házi egerek, erdei egerek húzódhatnak be, de az igazán ritka, hogy a Bükki Nemzeti Park egyik irodájába költözzenek be… a szakemberek egy cickány családra bukkantak. A mezei cickány a többi cickányfajjal egyetemben majd 120 éve, 1901 óta védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 000 Ft. Különleges tulajdonságuk, hogy ilyenkor ősszel felemésztik a csontjaik egy részét, majd tavasszal visszaépítik.

– Tavasszal meglátogattuk itt a Hajnal-Tájban azt a fiatalembert, aki a karantén kezdetétől számítva fél évet élt és dolgozott a Tisza-tó egyik lakatlan szigetén. A nyár végén lebontotta a kunyhóját, és visszatért a megszokott életébe, de továbbra is szeretne egy helyet a Tisza-tónál, ahova elvonulhat, nomád körülmények közé, a természetbe. Ljasuk Dimitrij több filmet is forgatott már a Tisza-tóról, szerelmese annak a tájnak, és most egy ipari lakókocsit alakít át éppen, amit majd egy másik szigetre állít be, oda fog elvonulni a városi zajból.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – november 8., vasárnap, 5:00

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Bakos Csaba
Hangmérnök: Poór István

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább