Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Fűben, fában van az orvosság

A november 7-i adás tartalmából.
 

– Befejezték a birsalmaszüretet az észak-bácskai gazdák Vajdaságban. A birsalma idei hozama közepesnek mondható. A gyümölcsfák egy része sajnos tűzelhalást szenvedett, és az időjárás sem kifejezetten volt kedvező, hogy magas legyen a terméshozam.

– Fűben, fában van az orvosság – tartja a mondás. S ha magunk gyűjtjük be a gyógynövényeket, még szép élménnyel is gazdagodunk az őszi erdőt, réteket járva. Hogy melyik növény mire jó, ezeket az ismereteket osztja meg Leskó István a mádi Tündér Ilona kertbe érkezőkkel.

– Ha az emberes hónapok beköszöntenek, a vadászok kézbe veszik a sörétes puskákat, hiszen kezdődik az apró vad vadászata. Tóth Attilával, az ópályi Hőnig István Vadásztársaság elnökével a két meghatározó vadfaj helyzetéről, vadászatáról beszélgetünk.

– Rekettyefüzesek gyökérzónás kotrásának munkálatai kezdődtek Kunadacs külterületén. A rákosi vipera visszaszorulásában közre játszó okok közül az egyik leglényegesebb az élőhelyeinek eltűnése. A viperák olyan nedves és száraz gyeptípusok alkotta réteken, legelőkön képesek fennmaradni, ahol az élőhely változatos mikroklímát és gazdag táplálékbázist biztosít. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság ezért élőhely-rekonstrukciókkal és a legjelentősebb veszélyeztető tényezők negatív hatásainak közömbösítésével kívánja helyreállítani a faj felső-kiskunsági állományainak természetvédelmi helyzetét.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – november 7., szombat, 5:00

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Bakos Csaba
Hangmérnök: Király Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább