Hajnal-táj: Készül az ország poloskatérképe

A november 6-i adás tartalmából.
 

A kontinens legnagyobb madarának egyik legnagyobb állománya él a Kárpát-medencében. Ám még ez is csak másfél ezer túzokot jelent. Ezért sok éve zajlik a túzokvédelmi program Magyarországon és a környező országokban, melynek egyik legfontosabb eleme az, hogy a középfeszültségű elektromos vezetékeket az áramszolgáltatók lebontják és beviszik a föld alá. Ezt Európai Uniós forrásokból finanszírozzák, de van olyan áramszolgáltató, aki a projekten túl is folytatja a földkábelek kialakítását, a túzokon kívül más madarak túlélését is segítve ezzel.

Három hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy egy FAKOPP nevű diagnosztikai eszközt vásárolt a közelmúltban a győri városgazdálkodásért felelős Győr-Szol Zrt. A magyar fejlesztésű szerkezet alkalmas a fák törzsének és a nagyobb ágak roncsolásmentes vizsgálatára, a vizsgálatnak köszönhetően pedig elkerülhető, hogy olyan fát vágjanak ki, amelyet még nem kellett volna, viszont a valóban beteg egyedek felderítése is könnyebbé válik, így pedig könnyebben megelőzhetőek a balesetek is. Az elmúlt 3 hónapban a szakemberek elsősorban a győri játszóterek, óvodák, iskolák környékét vizsgálták, de figyelembe vették a lakosság bejelentéseit is.

Közel négyszázmillió forintos uniós támogatás segítségével 19 halastavat alakítottak ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézetben Szarvason. A projekt célja olyan tavi halnevelő létesítmény megépítése volt, amely infrastruktúra hátteret biztosít az intézet génbanki tevékenységéhez, a termelési gyakorlatban nem jellemző őshonos halfajok neveléséhez, több veszélyeztetett faj állományának rehabilitációjához; ezzel együtt a természetesvízi állományok megerősítését szolgáló tenyésztési munkához.

Készül az ország poloskatérképe. Míg a poloskák egy-két évtizede szinte még ismeretlenek voltak Magyarországon, mostanra azonban egyre több helyen jelennek meg az invazív címeres poloskák. A Sokk a rovar Facebook-közösség most elkészíti azon helyek listáját, ahol észlelték ezeket. Ebből megtudhatjuk, hogy hol terjedtek el és találhatók meg már nagy számban ezek a bűzös rovarok.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – november 6., péntek, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább