Hajnal-táj: Abádszalók mellett lesz a Tisza-tó első tulipánkertje

A november 5-i adás tartalmából.
 

Robbanásszerűen terjednek azok a nem őshonos növényfajok, amelyeket a tudomány inváziós, magyarul özönnövényeknek hív. Rohamos térnyerésük gondot okoz az árvíz védekezésben, pollenjeikre tömegek allergiásak, szóval nemkívánatos növényeke ezek, amelyek kontroll nélküli terjedése az említett ágazatokat komolyan érinti. Az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének kutatói most egy olyan web térképet alkottak meg, amely megmutatja, hogy hol és miért vannak jelen éppen azokon a helyeken az inváziós növények. A térkép alapjául szolgálhat az ellenük való védekezés megszervezésének.
Eközben Tatán igyekeznek felvenni a harcot az özönfajokkal szemben. A településen egyre több problémát okoznak az invazív növények. Egyes fajok, mint a bálványfa, teret hódít el az őshonos növények elől, de a Komárom Esztergom megyei település környékén már a vizeket is megtámadta egy idegen növény.

Hallgassa meg!

A Bükki fennsíkon Szilvásvárad környéke a lipicai lovak hazája. Ebből is következik, hogy az Állami Lipicai Ménesgazdaság meghatározó akar lenni a honi és a nemzetközi lovaséletben. Ehhez ma már, a fedett lovarda, a nyitott aréna és még sok más rendelkezésre.

Hallgassa meg!

Abádszalók mellett lesz a Tisza-tó első tulipánkertje. Ötvenezer tulipánhagymát ültettek el a napokban Tóth Diána, a Farmer lánya oldal üzemeltetőjének birtokán. A kertben pár hónap múlva tízezerszámra virágoznak majd a tulipánok, jácintok és nárciszok.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – november 5., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább