Hajnal-táj: Mindenszentek Polgárdiban

Az október 25-i adás tartalmából.
 

Az 1800-as években fejlődésnek indult Ipoly-parti város, Balassagyarmat kisipara és kereskedelme szükségessé tette a szakemberek képzését. S ahogy akkor, a jelen kor kihívásaira válasz volt az iskolaalapítás, később a bővítés, most pedig a szépítés és a korszerűsítés. „A tanítók csak az ajtót nyitják ki, belépned neked kell” – hirdeti a faragott iskolakapu. Szakoktatóik vezetésével épített új kerítést a Szondi György Technikum és Szakképző Iskola diáksága. Az iskolát védő és díszítő alkotást Kanyó Balázs fafaragó, asztalos, az intézmény egykori diákja munkái díszítik. Az ünnepségen egy időkapszulát is elhelyeztek, s felavatták azt a kopjafát is, amely az építést kezdeményező korábbi iskolaigazgatónak, Kopcsányi Ottónak állít emléket.

Egyre elterjedtebb a régészet és a művészetek területén, hogy a mai technikákkal szinte tökéletesen rekonstruálható egy középkori vár vagy csata. Éppen erre épít a zalaegerszegi önkormányzat. Pályázati forrásból virtuális sétára, játékra hívják az érdeklődőket. A sajátos technikával kiépített virtuális játékban az 1600-as évek zalaegerszegi várában lehet körbe nézni, majd bekapcsolódni a török elleni ostromba, rácáfolva a tényekre, itt le is győzhetjük a török sereget. A Városi Sportcsarnokban időnkét felállított rendszer a tervek szerint a közeljövőben állandó helyet kap majd.

A mezőgazdálkodás a természeti rendszerek összeomlásának egyik legfőbb hajtóereje, és egyben a fő kárvallottja is. A mezőgazdasági termelés fenntartható pályára állítása ezért alapvető feltétele a biztonságos és egészséges élelmiszerek előállításának, a vidék életben tartásának és a természeti sokféleség megőrzésének. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület részletes javaslatcsomagot készített a Közös Agrárpolitika újra tervezéséhez.

A Fejér megyei Polgárdiban Mindenszentek napján immár hagyományosan, minden évben nyilvános sétát indítanak a köztemetőben lévő rendőrsírokhoz, aki szeretne csatlakozni 3/4 4-kor legyen ott. A felújítás előtt álló Mindenszentek Tiszteletére Szentelt Kápolnában ezután 4 órakor misét tartanak, majd az egybegyűltek meglátogatják a katonai sírokat is. Mindezt az új temetkezési helyek megáldása előzi meg.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – október 25., vasárnap, 5:00

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább