×

Kossuth Rádió

Szombat reggel: Lezárult a Magyar Kézműves Remek pályázat

Az október 24-i adás tartalmából.

’56 falun – Történelem és mindennapok vidéken. A forradalom körüli időszak falusi mindennapjait és az események néhány vidéki epizódját eleveníti meg a nemzeti ünnep hétvégéjén a Szentendrei Skanzenben.
Nyílt napon mutatták be a Vas megyei Sé községben folyó ásatásokat. Egy újkőkori épület maradványait tárják föl egy határon átnyúló magyar – osztrák régészeti program részeként. A lelőhelyeket 21. századi eszközökkel teszik bemutathatóvá.

A Visegrádi Együttműködés 30. évfordulója előtt tiszteleg magyar, lengyel, cseh és szlovák hírességek portréival Gaál Tibor grafikusművész, portrékarikaturista „Visegrádi portrék – Arcképek Közép-Európa múltjából” című kiállítása, amely csütörtöktől látható a Várkert Bazárban.

Dömötör napi behajtási ünnep a Hortobágyon. A hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre. A látványos behajtási ünnep elevenedik meg a hétvégén a nemzeti parkban.

Szabadidősport. Futás a Balatonnál.

Túrázzunk Juhász Árpáddal.

Képzeletbeli utazás az Országos Kéktúra útvonalán. A Seregélyesi Baptista Általános iskola Hollóházáról indította virtuális túráját, hogy a a gyerekek a a több mi9nt ezer kilométeres útvonal által érintett tájak földtörténetével, növény és állatvilágával, történelmével, építészeti és néprajzi emlékeivel, a képzeletben meglátogatott térségek neves más érdekességgel ismerkedjenek meg. A nem mindennapi barangolás most ér véget az utolsó 216 kilométer teljesítésével.

Szent II. János Pál pápával a metróban. Posztereken láthatók Adam Bujak lengyel fotóművész Szent II. János Pálról készített képei, illetve olvashatók a lengyel pápa gondolatai a budapesti metróban. A metrókiállítást a Lengyel Intézet szervezte a pápa születésének centenáriuma alkalmából.

Lezárult a Magyar Kézműves Remek pályázat. A beérkezett 68 pályaműből harminckettőt díjazott a szakmai zsűri, köztük Pásztor János munkáját, aki egy mívesen megmunkált töltőtollal nyerte el a zsűri tetszését.

Louis Blériot 1909 nyarán az emberiség történetében elsőként szelte át repülőgéppel a La Manche csatornát Calais és Dover között. A Magyar Régi Vitorlázórepülő Sport Alapítvány tagjai elkészítették az általa kifejlesztett monoplán replikáját.

A héten kezdődött a december elejéig tartó “Roma hősök – IV. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál” A világ egyetlen nemzetközi roma színházi találkozóját ezúttal online bonyolítják le , az előadások után virtuális közönségtalálkozókat is tartanak.

Első nagyjátékfilmjét forgatja az Oscar-díjas Deák Kristóf.

Magyar fejlesztésű hangszerinnováció segíti a tubásokat. A tuba feltalálása óta nem történt akkora előrelépés a hangszer fejlődésében, mint most ugyanis az új mechanika lehetővé teszi, hogy a muzsikusok állva játszanak és szabadon mozogjanak a színpadon.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – október 24., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább