Napközben: 14 múzeum vehette át a közösségi múzeum címet

Az október 26-i adás tartalmából.
 

Mikroűanyag szivároghat cumisüvegekből. Egy új kutatásból kiderült, hogy a tápszer elkészítése során a műanyag cumisüvegek óriási mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki. Mi is az a mikroműanyag? Miből oldódhat ki? Miben érdemes tartani a vizet? És az ételt? Tudták, hogy még a vízforralóból is oldódhat ki mikroműanyag?

Minden Magyarországon élő és határainkon túli, magyar igazolvánnyal rendelkező látássérült vagy olvasásban akadályozott állampolgár ingyenesen juthat hozzá a legnépszerűbb képernyőolvasó és képernyőnagyító szoftverek magyar nyelvű változataihoz.

Előfordulási gyakorisága kisebb, mint 1/2000. 6-8000 féle ilyen betegséget azonosítottak már. Mindig életveszélyes vagy krónikus leépüléssel járó betegségek, magas szintű komplexitással. Többségük együtt jár valamilyen fogyatékossággal: a betegek életminőségét gyakran rontja az önállóságuk csökkenése vagy elvesztése. Többek között ezek a ritka betegségek ismérvei. De milyen veszélyeket rejt a járvány a ritka betegséggel küzdők életére nézve? Kitől kaphatnak segítséget? Felmérés készült az érintettekkel.

Múzeumforradalom zajlik? 14 múzeum vehette át a közösségi múzeum címet a napokban. Hogy milyen változásokat hoz ez a múzeumok és a közösségek életében, arról is beszélünk.

Afrikai missziós munkájáért a Keresztény Kulturális Akadémia Cornelius-díját kapta meg a napokban Dr.Fodor Réka missziós orvos, az Afréka alapítvány elnöke. „Világokat tud megváltoztatni, ha csak egyetlenegy embernek is adunk álmot”. Talán ez lehetne a mottója Réka munkásságának.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Napközben – Kossuth – október 26., hétfő, 9:07

Szerkesztő: Gécsei-Tóth Enikő

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább