A Mazsihisz vezetése azon dolgozik, hogy a pártpolitikától rendkívül határozottan különítse el a szervezetet

Heisler András, a Mazsihisz elnöke beszélt a felekezet helyzetéről, a különböző kritikákról, valamint a járványhelyzet kapcsán meghozott intézkedésekről.

Hallgassa meg!

Október 23-án emlékezik meg az ország az 1956-os forradalomról, Heisler András az ünnep kapcsán azt mondta, a zsidóság számára mindig is fontos a szabadság, erről ünnepek is szólnak. Ezért is volt az, hogy amikor egy társadalom megmozdult a szabadságáért, akkor ebben a küzdelemben a vallásos zsidó kisebbség mindig is kivette a maga részét, 1956-ban is sok zsidó ellenálló harcolt az utcákon. A forradalom során, ahogy minden társadalmi kataklizmánál voltak antiszemita jelenségek, ez, valamint a forradalom leverése is okozta azt, hogy utána sokan elhagyták az országot.

A forradalom kapcsán is sokan felemlegették, hogy a magyarországi zsidóság baloldaliságát, a Mazsihiszt is korábban ezért támadták. Az elnök szerint ennek a véleménynek van előzménye, a korábbi vezetése a szervezetnek valóban a baloldalra pozícionálta magát, ami Heisler András szerint történelmi hiba volt. Hozzátette, hét esztendeje azon dolgoznak, hogy a Mazsihiszt egy pártoktól valóban független felekezetként működtessék, hiszen a magyarországi zsidóságon belül is megtalálhatók a különböző pártkötődések, az egyháznak pedig nem szabad különbséget tenni ebben a formában sem zsidó emberek között.

Heisler András kijelentette, azon dolgozik, hogy a pártpolitikától rendkívül határozottan különítse el a szervezetet, amibe belefér a nagyon szoros együttműködés a kormánnyal számtalan szálon, de az is be kell férjen, ha a zsidó közösségnek bármilyen gondja, problémája van, azt jelezze a kormányzat irányába.

A Mazsihisz elnöke elmondta, addig lesznek zárva a zsinagógák, amíg az egészségügyi helyzet ezt diktálja. A szervezet krízismenedzsmentjében orvosok, járványügyi szakemberek, rabbik, közéleti vezetők vesznek részt, hetente üléseznek, a helyzetet folyamatosan áttekintve. Az tény, hogy a szakemberek rendkívül óvatosak voltak, szigorú rendelkezéseket vezettek be. Arra a felvetésre, hogy ezzel a lépéssel egyrészt a zsidó emberek egészségét óvják, másrészt azonban a közösségi életet veszélyeztetik, az elnök megjegyezte, valóban fennáll ez a lehetőség, de az élet mentése felülír sok mindent. A Krízismenedzsment folyamatosan elemzi a kockázatokat, ezeknek az elvégzése után döntöttek a bezárásról.

A Mazsihiszt az elmúlt időszakban több támadás is érte, amivel kapcsolatban a szervezet elnöke elmondta, sok munkával lehet helyrehozni a mostani állapotot. Érdemes figyelni olyan tényekre, mint például arra a sikeres pályázatra, amit a Mazsihisz és a MAZS közösen nyert meg a második generációs Holokauszt túlélők megsegítésére írtak ki. Itt ez a két szervezet egy nagyon komolyan átgondolt programot valósít meg, aminek hosszú távú hatása lesz, hiszen a szociális rendszer átalakítását is ezzel kezdik el. Mellette a Mazsihisz segít azoknak a zsidó családoknak, amelyek a járványhelyzet miatt kerültek bajba, eddig 130 ezer dollárt osztottak szét szigorú szakmai alapon. De az sem véletlen, hogy a Mazsihisz kapta meg a Holokauszt túlélőket segítő alap feletti kezelést, mert bebizonyította szakmaiságát, érzékenységét. Heisler András kijelentette, a szervezet szlogenje, a Változó világra nyitott zsidóság ezekben a projektekben is megvalósul, hiszen ezek nem csak azokra vonatkoznak, akik a templomba járnak, hanem az egész magyarországi zsidó közösségre, annak minden tagjára.

Egyes hírek szerint a Mazsihisz világi vezetésének vitái vannak a Rabbitestülettel, erre az elnök úgy felelt, együtt kell dolgozniuk a rabbikkal, ezt meg is teszik, igyekezve a vallási vezetők minden törekvését. Mindeközben az egyik budapesti közösség vallási vezetője határozott úgy, hogy feláll a rabbiszékéből, hogy egy új közösséget szervezzen, Heisler András szerint ez egy hibás döntés volt, egy rabbi is hozhat ilyet, de nem lehet mit tenni, mint elfogadni azt, céljai elérésében nem akadályozni.

Heisler András, aki nem csak a Mazsihisz elnöke, hanem az Európai Zsidó Kongresszus, a Zsidó Világkongresszus legszűkebb vezetésének tagja is. Ezen tevékenyégének is köszönhető, hogy a magyarországi legjelentősebb zsidó szervezet nemzetközi elismertsége hatalmasat emelkedett az elmúlt 7 évben. Véleménye szerint ezt az eredményt azzal sikerült elérni, hogy a szervezet mindig is őszintén és hitelesen mondta el a véleményét. A hazai helyzet értékelése kapcsán Heisler András minden alkalommal kiemelte a pozitívumokat, a biztonságot, a kormányzati segítségeket.

Végezetül Heisler András megerősítette, nem kíván posztjáról lemondani, hiszen a magyarországi zsidó közösség érdekében dolgozott eddig is és az elnöki megbízatásáig is ezt kívánja tenni.

Az interjú a 2020. október 23-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Olvasson tovább