Határok nélkül: Délvidéki Delibáti-homokpusztai séta

Az október 24-i adás tartalmából.
 

Merkel Elizabet 19. századi beigli receptjével és délvidéki Delibláti-homokpusztai sétával várja a rádióhallgatókat Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető a Határok nélkül szombati adásában.

Az Arad és Békés megye önkormányzatai közötti határon átnyúló együttműködés eredményeként jelent meg a Helyi értékek kulináris szótára című album. Az igényes kivitelezésű fotókkal illusztrált könyvben száznál is több aradi és Arad környéki recept található. A magyar nyelvű kiadványt szeptember utolsó hetében mutatták be az aradi könyvtár udvarán, népes közönség érdeklődése közepette. Pataky Lehel Zsolt a könyv szerkesztőjét, Takács-Máthé Mónikát kérte mikrofon elé.

A kockásliliom és a batla – vajon ismerjük-e ezt a növényt, illetve ezt a madarat? Pedig mindkettő megtalálható a környezetünkben, a Kárpát-medencében. A nagybecskereki Lukács Attila gyermekkorától fogva készít természetfotókat és természetfilmeket. Egy nemrégiben megjelent, igényes kiadványa megjelenése után kereste meg a természetjárót Kónya-Kovács Otília.

A nyári szünidő idején általában egymást érik a különböző csoportok által szervezett néptánc-táborok, hangszeres műhelyek. A temesvári Eszterlánc Kulturális Egyesület csoportjai március óta nem próbálhattak, elmaradtak a táborok, az előadások, fesztiválokon való részvételek. Hogy mit sikerült mégis megvalósítani ez idő alatt? – arról meséltek Lehőcz Lászlónak az együttes tagjai.

Miként lehetséges komolyabb veszteségek nélkül, jó fizikai és lelki egyensúlyban túlélni a koronavírus járvány miatti tiltásokkal teli időszakot a legtöbb embert megmozgató vajdasági magyar művelődési egyesületben? Ternovácz István Topolyán beszélgetett a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ elnökével, Kisimre Szerda Annával.

Könyvek és tánc után a műsor lezárásában egy színházi hír következik. Folytatja Ifjúsági színpad című sorozatát a Szabadkai Népszínház. Műsorra tűzik és előadás után a diákközönséggel kielemezik Kai Hensel – kortárs német drámaíró – Klamm háborúja című monodrámáját, ami a tanárok felelősségét boncolgatja. Körmöci Petronellával, a színház magyar társulatának vezetőjével, illetve Mezei Kinga rendezővel és László Sándor színművésszel Németh Ernő beszélget.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – október 24., szombat, 18:01

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább