Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Egyre népszerűbb a borturizmus Magyarországon

Az október 21-i adás tartalmából.
 

A hónap eleje óta már élesben működik az illegális szemétlerakókat felszámoló applikáció, a Hulladékradar. Az alkalmazást bárki ingyenesen letöltheti, rajta keresztül pedig jelezheti hol, milyen mennyiségű, szabálytalanul elhelyezett szemetet talált. Ezek alapján már rengeteg hulladékot távolítottak el hazánk erdeiből is.

Hallgassa meg!

Egyre népszerűbb a borturizmus Magyarországon. Jelentősen megnőtt az érdeklődés idén a borászati rendezvények iránt, 50 százalékkal meghaladta a tavaly ilyenkor mért adatokat – derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség felméréséből. Ennek nyertesei a nagy borvidékek: Villány, Szekszárd és az Egri borvidék.

Hallgassa meg!

A bor népszerűsége mellé lassacskán felsorakozik a pálinka is és ezen italok kulturált fogyasztása is egyre jellemzőbb. Nemzetközi versenyeken jól teljesítő italainknak. De, hogy a ginből, mint eredetileg holland , később Angliában fogyasztott égetett szeszesitalból is legyen világbajnok termékünk, ugye, hogy szoktalan? A szegedi Gong Pálinkaház nagyon rövid tevékenysége alatt ezt is elérte, sőt egy legutóbbi anonym teszten is a legjobb eredményt érte el. Hogy mi a siker titka a hazánkban hagyományok nélküli gin készítőknek, akik lehet, hogy hamarosan a pálinka és a gin mellett lekvárokat is készítenek majd?

Hallgassa meg!

Szuper ára van idén a bodzának – jelentősen nőtt a kereslet a járvány alatt. A rendszerváltás óta folyamatosan változott a bodzaterületek nagysága, 1000 és 6500 hektár között mozgott. A KSH adatai szerint jelenleg 6 200 hektár van az országban, melynek közel kétharmadát a 2010-es években telepítették. 2016-ban nagy volt a termés, ráadásul ezzel együtt a felvásárlási árak is megnövekedtek, hiszen a bodzatermesztésben konkurens Ausztria jelentős fagykárral küzdött. A következő évben az árak volt, ahol a 80 Ft-ot sem érték el kilónként, akadtak termelők, akik le sem szedték a termést. Jelenleg nincs annyi termés a piacon, hogy minden igényt kielégítsen.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – október 21., szerda, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább