Hajnal-táj: Kutyajogosítvány? Kutyatartási engedély? – még keresik a szót az állatvédők

Az október 20-i adás tartalmából.
 

Helyi lakosok fülelték le az értékes trófeákra vágyó tolvajokat Csákberényben. A Gróf Merán Fülöp Erdészeti és Vadászati Múzeum többek közt különlegesen értékes trófeagyűjteményére lehet a legbüszkébb, ezeket a több százezer forintot érő kincseket akarta ellopni három férfi az intézmény teraszáról. Egy fiatal pár azonban észrevette a tolvajokat, akik a zsákmányt hátrahagyva elmenekültek, ám néhány óra múlva a rendőrök elfogták őket.

Kutyajogosítvány? Kutyatartási engedély? – még keresik a szót az állatvédők, de abban sokan egyetértenek, hogy nagyban segítené nálunk is az állatvédelem ügyét, ha kutyát csak úgy fogadhatna örökbe valaki, ha megtanulná az ebtartás alapszabályait. Külföldön van már erre példa. Véleményük szerint ez remekül kiegészítené gyermeknevelési törekvéseiket is. Tény, hogy az állatbántalmazási esetek jó része rossz tartásból ered, és annak egy része ismeret hiányból.

Szárnyaló gazdaság – a kísérleti nemzeti húsgalamb programban összesen négy önkormányzat vesz részt. Ötszáz pár galambnak teremt utódnevelő otthont az a 12 új galambház, amely a napokban készül el Ludason. Október végére érkezhetnek is ide Állampusztáról a madarak. A galambtenyésztés elindítása mellett a közétkeztetésben is helyet kapna a tápanyagdús galambhús.

Hazánkban jelenleg 300 ezer hektárt vontak be ellenőrzött ökológiai gazdálkodásba, ez a mezőgazdasági területek 5 százaléka. 10 év alatt 110 ezer hektárról nőtt ekkorára a biogazdálkodásba bevont terület nagysága . Az Európai Unió Zöld irányvonala további növekedést ír elő a tagországoknak az elkövetkezendő évekre . A Biokultúra Szövetség és az Agrárminisztérium már egyeztetéseket folytat ennek érdekében. A biotermékek 80 %-a exportra megy, nyers áruként, esetleg minimális feldolgozottsággal. Növelni kell a feldolgozottsági szintet és a hazai fogyasztást.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – október 20., kedd, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább