×

Kossuth Rádió

Hajnal-táj: A magyar dió tradicionálisan kiváló minőségű

Az október 19-i adás tartalmából.
 

Az őszi gabonák vetését már elkezdték a gazdálkodók. A Kunszentmiklósi Nagyréten szántóin is ez a művelet következik, de most még a környező gyepeken legeltetetett szürkemarha gulya trágyáját forgatják be a talajba. A Kunszentmiklósi Nagyrét egy több ezer hektáros védett terület, így a Nemzeti Park Igazgatóság csak ökológiai gazdálkodást engedélyez, vegyszereket nem lehet a táblákon használni. Az ott termesztett gabona és a nemzeti park szürke marha gulyája is bio minősítésű. Bánsági Éva annak járt utána, hogy milyen más szabályoknak kell megfelelni ahhoz, hogy a terület bérlői ott gazdálkodhassanak, hiszen ott az elsődleges szempont az, hogy a védett állatfajok is jól érezzék magukat ebben az agrártájban. Köztük legnagyobb madarunk, a túzok, melynek egyik legfontosabb élőhelye egész Európában a Kunszentmiklós mellett elterülő Nagyrét.

A magyar dió tradicionálisan kiváló minőségű. A két világháború között a londoni, az amerikai tőzsdén is jegyezték a Milotai M10-es fajtát. 15 évvel ezelőtt még 3 ezer hektáron termeltek diót a gazdák . A stabil piacnak és a korrekt , kiszámítható áraknak köszönhetően ma 8300 hektár dióültetvény van hazánkban . Idény a fagy miatt csak fele annyi a termés , mint az átlagos években. Ez viszont jelenleg nem mutatkozik meg a felvásárlási árakban. A gazdák egyelőre a tavalyihoz hasonló árat kapnak a dióért.

Az idén 13. alkalommal megtörtént a nagy őszibúzákat vizsgáló teszt. A szakemberek arról gyűjtenek adatokat, hogy az egyes búzafajták egyes területeken hogy viselkednek, milyen a terméshozamuk és milyen a minőségük. A Tapasztalatokat minden évben kiadványban írják le és különböző felületeken teszik elérhetővé a termesztők számára. Az idén egyébként az őszibúza vetését Bács-Kiskun megyében már a múlt héten megkezdték.

Megduplázódott nyúlhús fogyasztás az elmúlt 3 évben Magyarországon – közölte az agrárminiszter szombaton, a Csak nyúl elnevezésű 17. debreceni nyúlfesztivál megnyitóján. Egy célzott kampánynak köszönhetően emelkedett a hazai nyúlhús fogyasztás, mely a legmagasabb a fehérje és a legalacsonyabb a koleszterin tartalmú hús.

A Hernád és a Sajó áradása továbbra is gondot okoz Borsod-Abaúj-Zemplén megyében: a víz településeket zár el, utakat áraszt el; a Halmaj és Hernádkércs közötti útszakaszt ugyanakkor meg tudták nyitni vasárnap délelőtt.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – október 19., hétfő, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább