Szombat reggel: Az Egri vár napja

Az október 17-i adás tartalmából.
 

Veled vagyunk! – az iskolai bántalmazásra és kiközösítésre hívja fel a figyelmet az M2 Gyerekcsatorna új műsora.

Szabadidősport

26. PTE Rókaűzők. Váltófutóverseny tartanak Pécs és Kaposvár között

Szombathely a Segítés Városa. Egy évtizede az akkori városvezetés célul tűzte ki, hogy megtanítja lakóit újraéleszteni. Mostanra 30 ezer szombathelyi vett részt reanimációs képzésen, amit járvány miatt jelenleg online folytatnak – jelentették be a szervezők pénteken az Újraélesztés Világnapján.

Túrázzunk: Zengő csúcs és környéke

Új rekord született az Országos Kékkör Túraútvonalon. A 2600 kilométert 57 nap alatt tette meg Csutka István, aki napi 45 kilométert gyalogolt. A Kékkör az északon haladó Országos Kéktúrából, nyugat-magyarországi Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrából és az Alföldi Kéktúrából áll.

Idén online bonyolították le a Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny döntőjét , az egyik legrégebbi hazai informatikai versenyt. egy másodikos középiskolást is díjaztak aki az általános iskolások számára kifejlesztett matematika-oktató alkalmazásával, amelyet a járvány idején mindenki számára ingyenessé tett, így mostanra már több mint tízezren töltöttek le. Az applikáció sikerét jelzi, hogy az oktatási hatóság annak használatát a tanárok számára is ajánlja.

Rendkívüli állapotot vezettek be Thaiföldön. A kormány korlátozó intézkedésekkel és letartóztatásokkal próbálja megfékezni az egyre hevesebb tüntetéseket.

Ma van az Egri vár napja. 1552-ben ezen a napon kényszerítették visszavonulásra a várat egy hónapja ostromló török csapatokat Dobó István várkapitány védői. A törökök feladták a harcot és elhagyták Egeret. A győzelem emlékére október 17-e minden évben az Egri Vár Napja. Idén ezt napot múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokkal, haditorna bemutatókkal, történelmi játszóházzal és szakmai programokkal ünneplik meg.

Megújuló épített örökség a Kárpát-medencében. Bemutatták a most elkészült első „templomút” applikációt a héten egy budapesti konferencián. A mobiltelefonos alkalmazással a kulturális turizmust élénkítenék , hogy bemutassák és megóvják a hívek nélkül maradt dél-erdélyi templomokat. Így biztosítanák , hogy a magyar kormánypénzből felújított és jövőben felújítandó értékek „használatban” legyenek.

Befejeződött a szombathelyi püspöki palota mennyezeti freskójának restaurálása. A Franz Anton Maulbertsch osztrák festő 1783-ban készített, az Isteni gondviselés allegóriája című műalkotás teljes körű restaurálása azért vált szükségessé mert a freskó az évszázadok során erősen megrongálódott, a beázások miatt berepedezett és több helyen elvált a födémszerkezettől.
Még mindig működik az egykori pécsi vidámpark körhintája. A muzeális értékű darabot az teszi egyedivé és különlegessé, hogy kilencven darab kézzel festett táblakép díszíti. A játékot azonban ma már csak filmforgatásokhoz illetve néhány kivételes ünnepi alkalommal szerelik össze és használják. Ilyenkor viszont nem csak a gyerekek szeretnének felülni a körhinta lovacskáira hanem a felnőttek is.

Szőke kékszemű szúrós tekintetű keményöklű a nők bálványa. Sokunkban ez a kép él Terence Hillről. Kollegánk Király Levente ezeket a tévhiteket kívánja cáfolni a 81 éves színészlegenda életét bemutató most megjelent Zsugabubus című könyvében. A szerző szerint Terence Hill nem csupán gyerekfilmeket és vígjátékokat készítő filmszínész volt, hanem jóval több igazi követendő példa, aki nemcsak a filmjeiben állt a gyengék és elesettek védelmére, de a való életben is. Erkölcsi értékekben gazdag életpályája mellett izgalmas és szórakoztató történetek egyaránt olvashatók a könyvben mondta.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – október 17., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Olvasson tovább