Hajnal-táj: Ismét megújul a Tiszadobi Andrássy-kastély

Az október 17-i adás tartalmából.
 

– A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében ismét megújul a Tiszadobi Andrássy-kastély. Többek között egy új állandó kiállítás költözik a kastély tereibe, amely az Andrássy családot és a kastély történetét mutatja be. Októberben még fogadnak látogatókat, aztán elindul a fejlesztés, amely várhatóan 2021 végén fejeződik be. Amellett, hogy a család miniszterelnököt is adott a hazának, még több, jeles személyisége is maradandót alkotott.

– Nemrégiben, épp a jeles történelmi festő halálának 100. évfordulóján átadták Benczúrfalván a Benczúr Gyula Rajziskolát. A palóc faluban egykor Mikszáth Kálmán tanácsára vásárolt kúriát, s építtetett ahhoz műtermet Benczúr, e mostani épület a remények szerint nem csupán emléket állít neki, de a fiataloknak egy aktív cselekvési teret is létrehoz.

– Kőszeg és Velem kedvelt kirándulóhely a nyugati határ mentén, de sokan nem tudják, hogy a közelben, Cákon egy egyedülálló szabadtéri múzeum, a híres pincesor látható. A föld fölé épített, boronafalú építmények még a térségben is különlegességnek számítanak. Most három hétvégén át gesztenyeünneppel várják az érdeklődőket.

– Az elmúlt hét végén Szolnokon rendezték meg a Dunszt elnevezésű helyitermék-ünnepet, amelynek Nagykörű volt a díszvendége. Hazánk cseresznyéskertje, ahol ma a Nagy befőzésre, a település legnagyobb vendégváró rendezvényére hívják a látogatókat a Tisza-partjára.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – október 17., szombat, 5:00

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Bakos Csaba
Hangmérnök: Szabó Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább