Napközben: Október 16-a az Élelmezési világnap

Az október 16-i adás tartalmából.
 

Az alkoholfogyasztás világszerte és évente 3 millió halálesetért felelős, és Magyarország az alkoholfogyasztás tekintetében 191 ország közül a nyolcadik helyen áll! A legfontosabb a betegség megelőzése, vagy időben történő felismerése lenne, ezért már most várják a jelentkezőket az idei Száraz november kampányra, amely a kockázati ivókat célozza meg. De mikortól mondhatjuk, hogy valaki alkoholfüggő, és hogyan tanulható meg a nemet mondás képessége, miként érhető el a tudatos alkoholfogyasztás?

Az elmúlt 20 évben ugyan csökkent az éhezők száma a világon, de még mindig több mint 2 milliárd ember nem jut rendszeresen biztonságos, tápláló és elegendő ételhez! Október 16-a az Élelmezési világnap, melynek célja, hogy mozgósítsa a közvéleményt az élelmezési gondok orvoslására, és felhívja a figyelmet – főként az idén tomboló világjárvány gazdasági hatása miatt is – a mérhetetlen élelmiszerpazarlásra!
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület koordinálása mellett rekord mennyiségű élelmiszerrel megrakott adománykonvoj érkezik a Hősök terére, a helyszínről élőben jelentkezünk, és beszámolunk az évvégéig tartó Együnk egymásért kampányról is, melyre várják a vendéglátóegységek, cégek és magánemberek jelentkezését, de ott leszünk egy élelmiszerosztáson is.

Három mátrai település is aláírásokat gyűjtött a hangos és száguldozó motorosok ellen, azok hétvégi kitiltását, sebességkorlátozást és szigorúbb büntetést szorgalmazva. Azt mondják, nem csak élhetetlen így a környék, de a turizmust is visszaveti, sőt károsítja a természetvédelmi területeket is. Hasonló problémák miatt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság illetékesei is a rendőrséghez fordultak. Vajon mit lehet kezdeni a renitens motorosokkal, és vajon tényleg Ők okozzák a legtöbb közúti balesetet?

Bozsik gazda rovata – kérdések és tanácsok a minőségi télálló burgonya vásárlásához, tárolásához és fogyasztásához!

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth – október 16., péntek, 9:07

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább