Hajnal-táj: A múlt héten volt a Tojás Világnapja

Az október 14-i adás tartalmából.
 

A koronavírus-járvány óta teljesen megváltozott az élet a szabadkai Ócskapiacon. Az eladók nagy veszteséget szenvedtek, hiszen a legtöbb bevételük a magyarországi vásárlóktól jött. Akik pedig jelenleg nagyon kevesen látogatnak el Szabadkára.

Nyírcsaholy lakossága mindig is a mezőgazdaságból tartotta el magát, illetve termelt eladásra. A nemrég átadott helyi termelői piac a kor igényének, elvárásának megfelelő teret biztosít eladónak és vásárlónak egyaránt.

Több száz milliós kárt okozott a hirtelen esett nagy mennyiségű csapadék évekkel ezelőtt Szilvásváradon és Nagyvisnyón. Házakba, udvarokba ömlött be a víz, utakat mosott el. Mindkét településen rendbe tették már a vízelvezető árkokat, azonban igazi védelmet egy záportározó jelentene, de úgy tűnik, arra még várni kell.

Őszi búzát vetnek 11 kiskunhalasi és 4 környékbeli település óvodájában. A programot 3 éve indította el a Halas és Vidéke Gazdakör. Céljuk az, hogy már egészen kiskorukban megismerjék, és belekóstolhassanak a gyerekek a mezőgazdasági munkába és megértsék a kétkezi munka jelentőségét és fontosságát. 3 éve még csak 2-3 óvodában osztottak kis parcellákat, amiket a gyerekek örömmel műveltek meg és művelnek azóta is.

A múlt héten volt a Tojás Világnapja, amit mindig október második péntekén tartanak. Idén nem sok ok volt az ünneplésre, hiszen a vírus mellett a madárinfluenza és a ketreces tartás elleni újbóli kampány is nehezítette a termelők életét, pedig 2014 óta folyamatos nő az egy főre jutó belföldi tojásfogyasztás. Míg a magyarok 2017-ben átlagosan 238 darab tojást fogyasztottak egy év alatt, addig tavaly már 240 darabot. Az előrejelzések szerint a belföldön regisztrált termelésből az idén is 1,1-1,2 milliárd darab tojásra lehet számítani a Tojásszövetség szerint. Becslések szerint a háztáji termelésből 600 millió darab tojás származik, az import 480-520 millió darab körül mozog évente.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – október 14., szerda, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább