Szombat reggel: Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg szombaton a Kéktúrázás napját

Az október 10-i adás tartalmából.
 

Az Aggteleki Nemzeti Park és Bioszféra Rezervátum területén valamennyi Magyarországon élő denevérfaj megtalálható köszönhetően a változatos élőhelyeknek és a nagyszámú barlangnak. A denevérszállások védelmét és felújítását szolgáló többszázmilliós fejlesztési programot a héten zárták le.

Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg szombaton a Kéktúrázás napját. A résztvevők 70 szakaszon hetven csoportban egy nap alatt járják végig az Országos Kéktúra 1168 kilométerét , hogy felhívják a figyelmet nemzeti értékünkre a Kéktúrára. A GPS-el felszerelt csoportok haladása egy online térképen követhető figyelemmel , a túra végére kirajzolódik az országot átszelő Kéktúra teljes nyomvonalát.
Új futópályát adtak át Szegeden. Az országban még számos a mozgást és az aktív kikapcsolódást szolgáló fejlesztés zajlik, központi támogatásból.

Zárt kapuk mellett rendezik meg az idei Nemzeti Vágta döntőjét.

Isztambulban felavatták gróf Széchenyi Ödön emléktábláját, amit az idén 150 éves Magyar Tűzoltó Szövetség adományozott a török város tűzoltó múzeumának. A magyar mellett Széchenyi Ödön nevéhez fűződik török szervezett tűzoltóság létrehozása is.

Miután a koronavírus járvány felborította a normális életet a PTE orvoskara magyar angol és német nyelven indított blogot, hogy közreadja a hallgatók és az oktatók és a munkatársak mindennapi pozitív üzeneteit, történeteit, amelyek a személyes és közösségi felelősségvállalást, szolidaritást, együttérzést segítik és közvetítik. A blog nagyon hamar népszerűvé vált a legérdekesebb üzenetekből most
kiadványt jelentettek meg.

A betegség miatt az oktatásból huzamosabb ideig kieső gyerekek felzárkóztatását segíti a KórházSuli program a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján
Nyílt napot tartott a héten a Savaria Múzeum a Vas megyei Sében, hogy bemutassa a községben folyó ásatásokat. Egy újkőkori épület maradványait tárják föl egy határon átnyúló magyar -osztrák régészeti program részeként. A lelőhelyeket 21. századi eszközökkel teszik bemutathatóvá , hogy növeljék a térség turisztikai vonzerejét.

„Sziklába vájt történelem – Árnyak és fények” első alkalommal indít éjszakai túrákat a Várnegyedben a Duna-Ipoly Nemzeti Park a Sziklakórház Atombunker Múzeum és a Mátyás-templom.

„Testünk, vérünk érte adni, a hazához hívnek lenni” .1848-as honvéd ereklyékből nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Ex-libris kiállítással és cserével ünnepli szombaton fennállása 40. évfordulóját az Ajkai Kisgrafika Barátok Köre

Magyar képzőművészeti alkotásokból válogatott kiállítás nyílik a jövő héten Sanghajban. A kínai városban nagy kultusza van a magyar művészetnek

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – október 10., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Olvasson tovább