Határok nélkül: Miatyánk és Összetartozás - ez a neve a kolozsvári evangélikus-lutheránus templom két új harangjának

Az október 10-i adás tartalmából.
 

Megjelent Oroszhegyi Károly Pecsovszky József, a legendás futballista életrajzát feldolgozó regényének román fordítása; egyházi oktatás Trianon után Délvidéken, valamint Miatyánk és Összetartozás – a két új kolozsvári harang szombaton Benkei Ildikó műsorvezető kalauzolásával a Határok nélkül műsorában a Kossuthon

A múlt század közepének klasszis aradi labdarúgójáról, Pecsovszky Józsefről szóló életrajzi könyv román nyelvű fordítását mutatták be az Arad Megyei Művelődési Központban. Oroszhegyi Károly újságíró az 1970-es években folytatásokban közölte életrajzi regényét, ami önálló kötetben 2000-ben jelent meg Aradon Csala, a szőke csoda címmel. A hagyományokat és a magyar gyökereket ápoló jelenlegi klubvezetés ezt fordíttatta le, hogy a mai román szurkolók is megismerjék Pecsovszky József pályafutását és életét, derül ki Pataky Lehel Zsolt összeállításából.

Ötven éve játszik Nagyváradon, a Szigligeti Színház színpadán Hajdú Géza színművész. Ezt a jubileumot egy interjú-kötettel és egy kiállítással ünnepelték meg. Pályafutása alatt 212 bemutatón játszott és 5056 előadásban játszott. Az 1989-es forradalom után nyolc évig vezette a Szigligeti Társulatot. A jubiláló színművésszel Ionescu Nikolett beszélgetett.

A romániai magyar újságírás „nagy öregje” Kisgyörgy Zoltán hosszú pályafutása alatt bejárta Háromszék falvait, tájait, feltérképezte nemcsak jelenét és múltját, hanem földrajzi és ásványtani értékeit is. Kétszáznál is több írása, riportja, monográfiája jelent meg ebben a témakörben. A még ma is aktív kollégával Oláh-Gál Elvira beszélgetett, hol másutt, mint egy háromszéki faluban, Zalánban, ahol riportúton találkoztak.

„Ne hagyjátok a templomot, A templomot s az iskolát!” – figyelmeztet ikonikus versében Reményik Sándor, hisz a nemzeti önazonosság megőrzése szempontjából ezek megmaradása létkérdés. Trianon után az utódállamok az első intézkedések között számolták fel az egyházi iskolákat. A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ online Trianon-tanácskozásán elhangzottakat Sarnyai Csaba Máté kutató világítja meg Németh Ernő online interjújában.

Miatyánk és Összetartozás – ez a neve a kolozsvári evangélikus-lutheránus templom két új harangjának, amelyeket péntek délután szenteltek fel. A szombati műsor hallgatói Szilágyi Szabolcs közreműködésével hallhatják a helyszínről a két harang zúgását és tudhatnak meg többet történetükről.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – október 10., szombat, 18:01

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Fotó: MTI | Kiss Gábor

Olvasson tovább