Ezekben a napokban az ember legyen önző

Darvas István főrabbi beszélt a jom kipur ünnepéről, annak a lényegéről, tanításáról.

Hallgassa meg!

A jom kipur – többek között – arról is nevezetes, hogy ezen a napon 25 órán keresztül böjtölnek a zsidó emberek. A főrabbi ezzel kapcsolatban elmondta, a böjtben mindenkinek részt kell vennie, akit az egészsége ebben nem akadályoz. Aki viszont fizikailag nem tud böjtölni, annak ugyanúgy micva nem böjtölni, mint a többieknek böjtölni.

Arra a kérdésre, hogy miért is kell ezen a napon böjtölni, Darvas István elmondta, van egy tórai előírás, mely szerint ilyenkor a zsidóknak sanyargatni kell a lelküket, a rabbik pedig ezt a gyakorlatba ültették át azzal, hogy ennek a sanyargatásnak a böjt felel meg.

A főrabbi, a közössége vezetése mellett az OR-ZSE főtitkáraként, tanáraként is dolgozik, mint megjegyezte, sok munkát ad ez neki, de ez nem hozott változást, mert eddig is így volt az életében. Az elmúlt zsinagógai év egyik kiemelkedő eseménye volt, hogy sikerült egy kisebb felújítást megszervezni az egyetemen.

Visszatérve a jom kipurra, a főrabbi azt mondta, a bölcsek között mindig is volt egy vita a böjtről, hogy az egy tiltó parancsolat-e, netán egy tevőleges parancsolat, amely szerint, a böjt által lesz lehetőségünk megtenni a jövőben is bármi jót. Darvas István szerint ő maga is ez utóbbit osztja, sőt tanítja is. Úgy véli, a böjt egy olyan nap, amikor nem kell olyan világi dolgokkal foglalkozni, mint az evés-ivás, hanem kizárólag a nap lényegére lehet koncentrálni, tudniillik, engesztelést lehet nyerni a bűnökre. Ezen a napon kell átgondolni, mit tett az ember az elmúlt évben, mi az, ami a lelkét nyomja és ha látunk egy másik embertársunkat ugyanígy, akkor őt nyitottan, tárt karokkal kell fogadni, azaz nem szabad őt emlékeztetni arra, hogy miket is tett a megtérése előtt. A főrabbi ilyenkor azzal a tanítással él, hogy ezekben a napokban az ember legyen önző, abban a tekintetben, hogy ne másokkal foglalkozzon, hanem csak önmagával és a viselt dolgaival foglalkozzon, és a böjt is erre kell emlékeztessen.

Az interjú a 2020. szeptember 25-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Olvasson tovább