Határok nélkül: Vándorkiállítás Csíkszeredában és templomszentelés Kisiratoson…

A szeptember 26-i adás tartalmából.
 

A Kárpát-medencei magyarság mindennapi életét és legfontosabb ünnepeit kíséri figyelemmel a Határok nélkül szombati adása Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető kalauzolásával

Három évtizedes fennállását ünnepli a nagyváradi Euro Foto Art Galéria. Az elmúlt három évtizedben ötszáznyolcvanhat nemzetközi kiállítást nyitottak meg az egyesület égisze alatt, ezeken a világ minden részéről képviseltették magukat művészek. A helyszínen szerzett élményeket Ionescu Nikolett tolmácsolja a rádióhallgatóknak.
Rendhagyó kiállításon mutatták be Székelyföldön az örmény zeneszerző, Komitas Vardapet életét és munkásságát, amelyet Bartók Béla életpályájával és művészetével állítottak párhuzamba a szervezők. Ahogy Bartók nélkül a magyar népzene nagy része mára feledésbe merült volna, úgy Komitas nélkül az örmény, kurd, török, szír dallamok java része ismeretlen lenne az utókor előtt. A nagy tisztelettel övezett személyiségről és a jubileumi kiállításról Oláh-Gál Elvira beszélgetett az Erdélyi Magyarörmények Szövetségének elnökével, dr. Puskás Attilával.
Az Arad megyei, határ menti Kisiratoson a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe alkalmából tartott vasárnapi szentmisén megáldották a száznegyven évvel ezelőtt épített és jelen állapotában kívül-belül megújult római katolikus templomot. A járványügyi intézkedések szigorú betartásával zajló, méltó ünneplésről Pataky Lehel Zsolt összeállításából tudhatnak meg többet a rádióhallgatók .

A Tokos zenekar koncertje zárta a Mérai Csűrfesztivál idei, „lájt” kiadását. Négy napos koncertsorozat, fotókiállítás és népzenei mesterkurzus szerepelt az idei műsoron. A koronavírus miatt maga a fesztivál elmaradt, de a szervezők mindenképp kárpótolni akarták a rajongókat. Szilágyi Szabolcs összeállításából úgy tűnik, sikerrel.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – szeptember 26., szombat, 18:01

Szerkesztő-műsorvezető: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: A hangszeres szólisták és zenekarok kategória győztese, a kolozsvári Tokos Zenekar (Tókos Csongor Attila hegedű, Vajas Albert hegedű, Szép Gyula Bálint brácsa, Gergely Elek harmonika, Toth Adorján Márton nagybőgő) előadása a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató sorozat döntőjén 2014. április 19-én. MTI Fotó: Honéczy Barnabás.

Videó ajánló

Olvasson tovább