Hajnal-táj: Több százezer forintnyi kárt okoznak évente a rágcsálók

A szeptember 17-i adás tartalmából.
 

Több százezer forintnyi kárt okoznak évente a rágcsálók a családi házakban, gazdasági raktárakban, de az elektromos hálózatok, erőművek üzemeltetőinek is. Akinek már volt egér a hétvégi házában, az tudja, mekkora károkat képesek okozni ezek az aprócska rágcsálók. Mindent megkóstolnak, összerágnak, ráadásul mindenfelé elszórják az ürüléküket, összejárják a bútorokat, fertőzést hagyva maguk után. Ilyenkor ősszel a pelék is elszaporodnak. Mivel védett állatok, ezért se megmérgezni, se agyonütni nem lehet őket. De mit tehetünk?

A napokban fészekodúkat takarítottak a Nyíregyházi E-Misszió Természet-és Környezetvédelmi Egyesület önkéntesei a Nyíregyháza -Sóstói-erdőben. A madárbarátok hol odúkat készítenek és tesznek fel a fákra , hol javítják tollas barátaink szálláshelyét. Télen pedig etetik a madarakat. Mindez nem csak azért fontos, hogy ne tűnjön el a madárdal az erdőből, hanem azért is, mert énekesmadaraink fontos szerepet
játszanak a kártevő rovarok elszaporodásának megakadályozásában.

Kovács János és Kovács András apa és fia Magyarország legnagyobb összefüggő batátaültetvényének tulajdonosai. Biotermesztést folytatnak, saját weblapjuk egyrészt az értékesítést, másrészt a népszerűsítést segíti. Így lett Berzence a batáta hazája (palántát is árulnak..) Ma kezdődik a betakarítás a Somogy megyei ültetvényen. Varga Tünde Kovács Jánossal beszélgetett.

A népszámlálás után a második legtöbb embert érintő felmérés a Központi Statisztikai Hivatal tevékenységében az agrárcenzus, azaz: a mezőgazdasági összeírás. A 10 évenkénti összeírás idén esedékes, volt egy nyári és most indul az őszi összeírási időszak. Az összeírók tapasztalata az, hogy a tanyákon élő idősek bizalmatlanok és nem tudnak az összeírásról. Mi a célja , meddig tart és milyen adatokat kérnek a mezőgazdaság szereplőitől?

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – szeptember 17., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább