Napközben: Ne dőljünk be a zsaroló e-maileknek

A szeptember 15-i adás tartalmából.
 

A legfrissebb hírek szerint ingyenes lesz idén az influenza elleni oltás, amely most mindenkinek nagyon ajánlott is, hiszen az influenza leginkább ugyanazokat: az időseket, a krónikus betegeket és a műtéten átesett embereket veszélyezteti, mint a koronavírus! Magyarországon a lakosság csupán 10-20 %-a oltatja magát, melynek egyik oka, hogy sok tévhit kering ezzel kapcsolatban, pedig a betegség kockázata sokkal nagyobb, mint a védőoltásé.
Miért fontos az oltás megléte a szívbetegek, illetve a szívelégtelenségben szenvedők számára, és miként lehet most az immunrendszerünket kicsit felerősíteni, hogy megelőzhessük a téli betegségeket, illetve, hogy ellenállóbbak legyünk azokkal szemben?

Van történeted az alkoholról? A Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítő programja azt a 400.000 gyereket próbálja videofilm pályázaton keresztül megszólítani, akik alkoholfüggőséggel küzdő szülők családjában nőnek fel. A legtöbben magukba zárják a problémát, de ha megtaláljuk őket és megnyílnak, akkor segítséget is kaphatnak a Szeretetszolgálat www.kimondhato.hu oldalán keresztül, illetve az Apa, anya, pia csoportban is, hogy se lelki sérültté, se alkoholistává ne váljanak.

Szétcsúszva, avagy drámapedagógiával a fiatalkori alkoholizmus ellen. A Momentán Társulat az év elején útjára indított programja interaktív színházi előadásokon keresztül próbál tenni a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorításáért. Már 22 országban működik az Angliából indult program, több mint félmillió tanulóhoz eljutottak, és most hazánkban is szeretnék ezt tovább népszerűsíteni.

Ne dőljünk be a zsaroló e-maileknek! Figyelmeztette a napokban a felhasználókat a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya. Melyek a leggyakoribb átverések, trükkök, mit tegyünk, ha kibertámadás ér bennünket, vagy zsarolással próbálkoznak, illetve mire érdemes figyelnünk, és egyáltalán létezik-e teljesen biztonságos vírusvédelem?

Tudni illik, hogy mi illik! Káromkodás, tegeződés, hangos telefonálás, hiányos öltözködés, pontatlanság, idősekkel szembeni tiszteletlen viselkedés! Mikor kezdjük tanítani, nevelni gyermekünket a kulturált viselkedésre, és pótolható-e mindaz, amit nem hozunk magunkkal otthonról? Elbukhatunk-e egy állásinterjún az illetlen viselkedéssel? Hasznos lehet-e a diákoknak az illemtan versenyen való részvétel? Az illetlenség világnapja alkalmából az alapvető illemszabályok hiányáról beszélünk.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth – szeptember 15., kedd, 9:07

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább