Hajnal-táj: Ősz eleje a szarvasbőgés időszaka

A szeptember 13-i adás tartalmából.
 

Idén ősszel is elindulnak a szakemberek által vezetett szarvasbőgéstúrák a Pilisi Parkerdőnél. A szervezett túrák az elmúlt években is nagyon népszerűeknek bizonyultak. Az esti erdőbe érkező szerencsésebb látogatók nemcsak fül-, de akár szemtanúi is lehetnek a szarvasbőgésnek és a szarvasviadalok jellegzetes agancscsattogásának. A szervezők a járványhelyzetre tekintettel felhívják a résztvevők figyelmét az alapvető járványügyi előírások betartására!

Szeptemberben sokan tartanak az utakon a vadveszélytől, hiszen az ősz eleje a szarvasbőgés időszaka, ám a Somogy megyei Kaszó Zrt.-nél éppen ennek a szépségére hívják fel a figyelmet. Évekkel ezelőtt – miután több olyan megkeresés is érkezett az erdőgazdálkodáshoz, hogy szeretnének szarvasbőgést hallgatni – kitalálták, hogy külön programot szerveznek erre. Kisvasúttal összekötve egyedi kirándulási lehetőséget biztosítanak a vadaspark és a lombkorona-tanösvény mellett.

Műsorunkban Pálffy Károly, Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa beszél arról, hogyan vizsgálják a tó ökológiai vízminőségének változását, különös tekintettel az alga mennyiségére.

Az Ars Sacra Fesztivál része a Nyitott templomok napja. Az Egri Érseki Palota és Látogató Központ idén is csatlakozik a programokhoz: szeptember 13-án csupán egyetlen napra nyitja ki az Érseki magánkápolnát. A különleges kétszintes kápolna – amely ma is az egri Érsek magánhasználatában van – összegezve utal a palota múltjának ikonikus fejezeteire, így bemutatása nem csupán szakrális élménnyel gazdagítja a látogatókat, hanem kiemelkedő építészettörténeti jelentőséggel is bír.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – szeptember 13., vasárnap, 5:00

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább