Hajnal-táj: Megnyílt Eger első csomagolásmentes boltja

A szeptember 8-i adás tartalmából.
 

Megnyílt Eger első csomagolásmentes boltja. Az üzlettípus 2010 környékén jelent meg Nyugat-Európában, Magyarországon ezt követően 2015-ben, Budaörsön nyílt először ilyen bolt. A legkörnyezettudatosabb élelmiszerüzlet, vegyes kiskereskedés mindennapi árukat kínál, támogatva a környékbeli termelőket.

Hallgassa meg!

Őshonos, horgászati szempontból jelentős halfajok nevelése zajlik a Debreceni Egyetem Halbiológiai laboratóriumában. Hazánk legnagyobb mennyiségben termelt halfaja, a ponty mellett a Kar kutatói jelenleg olyan, kevésbé ismert halfajok nevelésével is foglalkoznak, mint a compó és a csapósügér. Ezekkel a halfajokkal ma már alig találkozni a hazai horgászvizekben, vesztesei lettek az intenzív termelésnek, a kutatók tapasztalatai segítséget adhatnak a visszatelepítéshez.

Hallgassa meg!

A szeszélyes időjárás ellenére a betakarítás végén mégis okoztak meglepetéseket az idei aratás eredményei a kisalföldi gazdáknak, hiszen a búza mennyisége elérte a hektáronkénti 5,2-5,4 tonnát. A repce mennyisége és minősége kissé hektikusan alakult, kukorica tekintetében azonban rendkívül bizakodóak a megyei gazdálkodók. A kiszámíthatatlan időjárás miatt számos területen kellett beiktatni plusz növényvédelmet, például a kukoricabogár ellen, illetve a napraforgó esetében megakadályozni a hirtelen lezúduló özönvízszerű eső miatti ún. tányérrothadást.

A járványidőszak nehéz helyzet elé állította a kisebb termálfürdőket. A Zala megyei Kehidakustányban éppen azon dolgoznak, hogy a stratégiai célok mentén újra fogalmazzák céljaikat, melyek közül kiemelkedik az egészségvédelem, amely a vírus miatt jelenleg nagy szerepet kap, ennek része a táplálkozás és az immunrendszer erősítése. Ez egyébként egyre több embert vezethet vissza az önfenntartáshoz. A kehidai fürdő igazgatója falusi vendéglátással és állattartással is foglalkozik. Szerinte a falusi gazdákat kellene fejleszteni éppen az önfenntartás érdekében.

Hallgassa meg!

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – szeptember 8., kedd, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább