Hajnal-táj: Különleges bortúrát tartanak vasárnap az Almagyar Érseki Szőlőbirtokon

A szeptember 6-i adás tartalmából.
 

A zentai csata 323, a zentai csata csoki csak pár éves múltra tekinthet vissza, mégis egyformán büszkén beszél róla minden helyi lakos. Sőt, ha a városról esik szó, rögtön ezt a két dolgot említik, egymás mellett. A főtéren áll a fiatal, alig 32 éves mérnök csokizója, amely egyben csokimúzeum is.

Látogatóbarát kiállításáért és kiemelkedő múzeumpedagógiai tevékenységéért vehette át néhány évvel ezelőtt szakmai elismerést a Tiszazugi Földrajzi Múzeum. A tiszaföldvári intézményt 1956-ban alapította a település gimnáziumának akkori földrajz–történelem szakos tanára, dr. Varga Lajos. Az új közgyűjtemény alapjául a középiskola földrajzszertárának anyaga szolgált. A gyorsan gyarapodó gyűjtemény 1963-ban lett tájmúzeum, majd lett később Magyarország első, a földrajztudományt nevében is megjelenítő múzeuma.

Tiszavasváriban az egészségügy műszerezettségéhez nyújtottak segítséget a tehetősebb vállalkozók. Erre még nem volt példa és a jó kezdeményezéshez csatlakozott a város vezetése, csatlakoztak civil szervezetek is. És összeállításából kiderül, nincs vége az együtt gondolkodásnak.

Nyárvégi lelki fröccs Egerben. Különleges bortúrát tartanak vasárnap az Almagyar Érseki Szőlőbirtokon. Itt az elmúlt tíz évben nemcsak megmentették a kivágásra ítélt, 100 éves érseki szőlőt, de az egykori paraszti kunyhók mintájára szállást is kialakítottak. Aki pedig pihenni vágyik az Eged-hegy lábánál, akár úszhat vagy sátrat is verhet.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – szeptember 6., vasárnap, 5:00

Műsorvezető: Kapuvári Gábor
Szerkesztő: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább