Hajnal-táj: A kecsketartás csak távolról romantikus vállalkozás

Az augusztus 27-i adás tartalmából.
 

Kastély
Vajdaságban sok régi kastély maradványai fedezhetők fel. Egy közülük a szerémségi Belcsényben található Spitzer-kastély, amelynek maradványai nem számítanak turisztikai látványosságnak, de mégis egyre többen érdeklődnek iránta. Kartali Rita összeállítása.

Homokmégyei tájház
A Homokmégyei Tájház a XIX. század közepének házformáját és lakberendezését mutatja be. A kalocsai parasztok a jobbágyfölszabadítás után látványos népművészetet alakítottak ki, amelyet nemcsak ruházatukban, hanem lakáskultúrájukban is gyakran alkalmaztak. A Tájház gyönyörű kalocsai hímzésekkel, pingálással díszített. Megtalálhatók benne a kemencék, a padkák, a falfülkék és minden olyan régi eszköz, amely szükséges volt az akkori élethez.

Tiszaalpár
A Kiskunsági Nemzeti Park jelentős élőhely-rekonstrukciós programjának köszönhetően éledt újjá a Tiszalapári Várdomb alatti vizes terület élővilága. A Nemzeti park őrkerület-vezetőjét, Bártol Istvánt Tarnóczi László kérdezte.

Árvízvédelem
Győrtől egészen Szentgotthárdig kiépül jövő tavaszra a Rába folyó árvízvédelmi rendszere. A több, mint 3.6 milliárd forintos beruházással töltéseket magasítanak, gátakat újítanak fel, és zsilipeket fejlesztenek hazánk egyetlen vadvízi folyójának mentén. A napokban a Körmendi szakaszon tartottak bejárást. Gergó Judit összeállítása.

Halmaj
Borsod Abaúj Zemplén megyében több kis falu van, ahol a fiatalok igényelhetik a Falusi Csok-ot. Halmajon vannak még eladó házak, sőt az önkormányzat telkeket alakított ki, hogy minél több fiatal élhessen a kormány biztosította lehetőségekkel. B Tóth Erika riportja

Nagyréde
Jól működik a szociális szövetkezetek a Heves megyei Nagyrédén. A helyiek közösen szervezik meg az önfoglalkoztatást, az önfenntartást.. Pályáznak és rendben tartják a települést, segítenek a helyi termelőknek és a falubeli idős embereknek. Pilisi Csenge riportja.

Almabor
Az almabor a francia gasztronómia része, ám nálunk is kedvelt ital a házilag készített almabor. A recept, Bozsik gazda rovatában.

Avasi borvidék
Új Út a Bükki borokhoz – ezzel az elnevezéssel indult el egy programsorozat, hagyomány teremtő szándékkal. Miskolcon 1000 pince található a történelmi múltú Avason. A szervezők, a Bükki borászok azt szeretnék, ha fiatal borászok csatlakoznának a programhoz, és havonta akár két alkalommal is, Avasi pincetúrát rendeznének. A cél, hogy a Bükki borászatot megmentsék az utókornak. Sándor Zsolt bükki borásszal beszélget B Tóth Erika.

Fiatal gazda
Bukolyi Marcell 14 hektáron gazdálkodik, édesapja adta az inspirációt és az alapot, hogy borász legyen, de ma már önállóan készíti a Bukolyi borokat. 2011 óta önállóan vezeti a birtokot, ám előtte bejárta a világot: Kaliforniában, Provence-ban tanult. Borait a természetes, manufakturális készítés, valamint a dűlőalapú, terroir-koncepción alapuló szemlélet jellemzi. Vele beszélgetett Pilisy Csenge.

Üvegház
Önfenntartásra rendezkedtek be a Lakiteleki Népfőiskolán. Hatalmas, termálvízzel fűtött üvegházban termelik a bio-zöldségeket, de van szabadföldi konyhakert is, ahol hagyományosan gazdálkodnak. A megtermelt zöldség a főiskola konyhájára kerül, a felesleget feldolgozzák, de piacra is szállítanak. Az üvegházban készült Kocsis Edit agrármérnökkel Horváth Katalin felvétele.

Kecsketartás
A kecsketartás csak távolról romantikus vállalkozás. A játszadozó kiskecskékből gyorsan nagyok lesznek és tartásuk, a tejtermékek feldolgozása valóban szakértelmet kíván. A juhtenyésztők sincsenek könnyebb helyzetben, mert a hazai piacokon nincs igény sem a juhtejre, sem a húsra. A koronavírus járvány ezt az ágazatot is megviselte. Horváth Katalin és Zsoldos Barnabás felvétele.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – augusztus 27., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Horváth Katalin
Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább