Hajnal-táj: Augusztus 20-án kezdődött az Egri Bikavér Ünnep

Az augusztus 22-i adás tartalmából.
 

Egy kis falu életében talán a legjobb kitörési pont a turizmus és a kultúrafejlesztés. A Veszprém megye határában lévő, Balaton-közeli Füle életében a korábbi tetszhalott állapothoz képest hatalmas változások várhatók, főképp kulturális téren. A kulturális fejlesztéseket nagyrészt a Füle Községért Közalapítvány végzi, és az egyik legfontosabb feladat a helyi tájház rendbehozatala, megnyitása a közönség előtt.

A napokban adták át az ünnep alkalmával a Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért Díjat, amelynek egyik kitüntetettje Barát József nagykörűi mezőgazdasági vállalkozó, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület alapító-elnökségi tagja, a Virágzástól Befőzésig rendezvénysorozat és a Körei Piac ötletgazdája. A rövid ellátási lánc jegyében a Tisza menti települések gazdálkodóinak termékeit eljuttatja a budapesti piacokra, közben pedig a saját községében közösséget épít.

A zalaszabari Kányavári Borbirtok tavaly indította útjára a BorZeneZala Fesztivált, melynek elsődleges célja, hogy helyet biztosítson a zalai borok bemutatkozására, illetve megmutatni a közönségnek, hogy a helyi borok ugyanolyan minőséget képviselnek, és felveszik a versenyt bármelyik borvidék boraival. Idén a járvány helyzet miatt fesztivál helyett két napos piknikre várják az érdeklődőket, ahol nemcsak a zalai borokkal lehet ismerkedni, hanem gyönyörködni lehet az egyedi kis-balatoni, balatoni tájban.

Idén a szokásostól eltérően, nem Szent Donát napján, hanem augusztus 20-án kezdődött az Egri Bikavér Ünnep. Bár most a vírushelyzet miatt a szökőkútnál minden évben felállított nagy színpadon a zenei és egyéb programok elmaradnak, a Zenepavilonnál a megfelelő létszám-korlátozások mellett lesznek koncertek. 25 pincészet mutatja meg borait. Az államalapítás ünnepén rendezett városi megemlékezésen Tarsoly József egri hegybíró kapta a Dobó kardja elismerést.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – augusztus 22., szombat, 5:00

Műsorvezető: Kapuvári Gábor
Szerkesztő: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább