Határok nélkül: Székelyföldi cserkészcsapatok

Az augusztus 22-i adás tartalmából.

Tisztelgés a Szent Korona másolata előtt Aradon,
és nemzeti imánk szerzője előtt Sződemeteren.
Erőteljes fények, hegyvidéki tájak, virtuóz vonalvezetés – Nagy Imre képein,
110 évvel ezelőtt játszotta első hivatalos mérkőzését a Nagyváradi Atlétikai Club,
Légy résen! – avagy egy öreg cserkész emlékei.

Tavaly ősz óta látható az Arad Megyei Múzeumban a magyar Szent Korona és a jogar másolata, ami a muzeológusok szerint kuriózumnak számít. A feltehetően az 1896-os millenniumi világkiállításra készült replikák alkotója ismeretlen, pontosan azt sem tudják, mikor került az aradi múzeumba, és ott meddig volt látható. A Szent Korona- és a jogarmásolat most is megtekinthető az aradi múzeumban a járványügyi intézkedések betartásával. Pataky Lehel Zsolt beszélgetései következnek.

Kölcsey Ferenc szülőfalujában Sződemeteren az idén is tervezett megemlékezést Muzsnay Árpád, ám a koronavírusra való hivatkozással nem engedélyezték megtartását. Szerencsére voltak azért, akik Szatmárból és Bihar romániai részéből elmentek és fejet hajtottak nemzeti himnuszunk szerzője előtt. Zsoldos Barnabás telefonon kérdezte a szervezőt, Muzsnay Árpádot és Petneházi Attilát, aki szintén jelen lett volna az eseményen, mint a magyar-magyar kapcsolatokért felelős kormány megbízott.
Nagy Imre erdélyi festő, a múlt század egyik jeles képzőművészének alkotásaiból nyílt kiállítás a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A tárlaton a zsögödi művész 135 munkája látható. Az olajjal, temperával, vízfestékkel, tintával és fametszéssel készült művek nagy részét – mintegy száz képet – maga a művész adományozta a városnak 1959-ben. A január végéig látható tárlatot a Maros megyei múzeum igazgatója nyitotta meg. Soós Zoltán múzeumvezetővel és Oniga Erika művészettörténésszel Erdei Edit-Zsuzsánna beszélgetett.

Nagy Imre művei Kányádi Sándort is megihlették. Őt halljuk a Magyar Rádió Archívumából.

110 évvel ezelőtt játszotta első hivatalos mérkőzését a Nagyváradi Atlétikai Club. A Kolozsvári Vasutas Sport Club csapatát hívta ki egy mérkőzésre, ugyanis a Magyar Labdarúgó Szövetség azzal a feltétellel fogadta el jelentkezését, ha a NAC egy olyan csapattal játszik, amely már tagja a szövetségnek. Az 1910-ben alakult csapat tiszteletére emléktornát tartottak Nagyváradon, éppen azon a helyen, ahol 110 éve a mérkőzés zajlott.
Ionescu Nikolett beszélgetése.

A Romániai Magyar Cserkészszövetség Székelyudvarhelyen alakult meg először harminc évvel ezelőtt. Balázs Ferenc öreg cserkész nagy szerepet vállalt a székelyföldi cserkészcsapatok megalapításában, majd újraalapításában. Feri bácsi a kirándulások szervezése mellett főzési tudományával is népszerűséget vívott ki magának – mesélte Geréb Krisztinának.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – augusztus 22., szombat, 18:02

Szerkesztő-műsorvezető: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2020/08/Screenshot_20200818-1638172-1024x671.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább