Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Elkezdődött a szüret a balatonboglári szőlőkben

Az augusztus 18-i adás tartalmából.
 

Augusztus végén, szeptember elején egyre több helyen találkozunk süncsaládokkal vidéken és városokban egyaránt. Sajnos az ember közelsége nagyon sok gondot okoz ezeknek a védett rovarevőknek. Állatvédők azt mondják, aki bajba jutott sünnel találkozik, mindenképpen kérje szakember segítségét. Arra is keressük a választ, hogy amíg egy menhelyre elérünk a talált sérült sünnel, vagy árván maradt kicsinyével, mit tehetünk érte.

Hallgassa meg!

Az idei évtől megváltoztak az Európai Unióban a szúnyoggyérítés szabályai, a légi kémiai eljárás kikerült a lehetőségek közül, ezért egész más módszerek kerültek előtérbe. Földi úton mind kémiai, mind biológiai szerek kijuttatására lehetőség van, ez elsősorban a lárvák kiirtására alkalmas, míg a földi kémiai gyérítés során a meleg ködös-, és az ún. ULV technológia áll rendelkezésre amivel tulajdonképpen egyfajta finom permetet bocsátanak ki – mindkét módszer a már kifejlett rovarokat irtja. Győrben sokan panaszkodnak a sok szúnyog miatt, utánajártunk milyen a helyzet.

Hallgassa meg!

Kifejezetten rosszak az almatermesztők kilátásai az idei termés mennyiséget illetően. Ezt elsősorban a természet változékonyságával magyarázzák a szakemberek. Általánosságban az a nézet, ha kevés terem, akkor magasabb áron lehet értékesíteni, de a szakember még ezt sem erősítette meg.

Hallgassa meg!

400 hektár zöld szőlőt szüreteltek le Heves megyében. A zöldszüretet július 21-ig kellett befejeznie azoknak, akik pályáztak erre. Országosan 4200 hektár szőlő zöldszüretjére érkezett pályázat idén. Ebből az Egri borvidéken 170 hektárra, ami az itteni szőlőterület 1,7 százaléka. Zöldszüretre az Alföldön adtak be legtöbbet, második helyen Tokaj, a harmadikon a Mátrai borvidék szerepelt. A tokajin 800, a mátrai területeken 213 hektárra nyújtottak be igénylést.

Hallgassa meg!

Elkezdődött a szüret a balatonboglári szőlőkben. A Viti Coop Kft.-nél jelenleg a korai fajtákat szedik, s úgy tűnik jó bor, illetve pezsgő készülhet a beszállított szőlőből. A cég 35 hektáron kezdte meg a csabagyöngye szüretét. A szőlő eladási ára azonban még mindig alacsony, amely a nemzetközi tendenciákhoz igazodik. Idén jó termés várható késő ősszel is.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – augusztus 18., kedd, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább