×

Kossuth Rádió

Hajnal-táj: A Nemzeti Vágta első előfutamát rendezik meg Gyenesdiáson

Az augusztus 16-i adás tartalmából.
 

A szegedi Móra Ferenc Múzeum nemcsak kívül-belül újult meg, hanem az eddig rendezetlen parkoló is új helyre, a múzeumépület mögé kerül. Az ott végzett földmunkákat úgymond kihasználták a régészek, és Löffler Zsuzsa vezetésével kutatást végeznek a tatárjárás utáni időkben épült óriási szegedi vár falainak kutatására.

Az egykori salgóbányai fogaskerekű vasút visszaépítése többször felvetődött már a közelmúltban, megvalósíthatósági tanulmányok szintjéig is eljutott az ügy. A kivitelezésre – vagy pontosabban az ahhoz szükséges forrás előteremtésére – azonban eddig nem mutatkozott remény. Salgótarjániban az ügy iránt elkötelezett lokálpatrióták most azon munkálkodnak, hogy legalább egy helyi társadalmi vita elkezdődjön a kérdésről.

Faragott szoborral tisztelegnek a magyar kézművesség előtt Egerben. Kiss István fafaragó népi iparművész Mesterlegény című alkotását az egri Kamaraház bejáratánál állították fel. Régen a tudásukat, műveltségüket külföldön bővítő, majd hazatérő, mesterré váló legények voltak a kor européerei. A szobor számos szimbólumot tartalmaz, a mesterládát, a vándortarisznyát. Az egyes darabokon lévő gombok a kint töltött évek számát, a hat nap alatt teremtett világot, a napi nyolc órás munkát jelképezik.

A Nemzeti Vágta első előfutamát rendezik meg vasárnap Gyenesdiáson. A Festetics Vágta komoly történelmi hagyományokra épít, hiszen ma is azon a pályán tartják a futamokat, ahol annak idején a Festeticsek lovait is edzették. A szervezők szerint minden eddiginél több érdeklődőre számítanak, hiszen a helyszín adottságai miatt minden járványügyi, egészségügyi szabályt be lehet tartani.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – augusztus 16., vasárnap, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: Fekete László

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább