Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Idén is gyenge kukoricatermés ígérkezik

Az augusztus 14-i adás tartalmából.
 

Csali
A nagy hőség miatt, a horgászok úgy gondolják a kora reggeli időszakban érdemes a horgászbotot kézbe venni a fogás reményében. Zsoldos Barnabás Kovács Gusztáv tanárhoz, horgászhoz csatlakozott, hogy a mátészalkai Milbó tóból kifogják a nagy halat. A többi kiderül a tóparti beszélgetésből.

Próbahalászat
Ahogyan az elmúlt esztendőkben, idén is a tatai Öreg-tó halállománya és vízminősége megfelelőnek bizonyult. Minden évben sor kerül a virológiai vizsgálatra, amely feltétele, hogy az élőlények 12 órán belül eljussanak a központba, ahol megvizsgálják őket. Ezután a próbahalászatot is elvégezték a tóban, ennek fontosságáról szakemberek számoltak be.

Szilva
Szatmár-Bereg egyik kincse a nemtudom szilva, A legenda azt tartja , hogy magját 300 évvel ezelőtt a Tisza hozta Kárpátokból. Egy időre elfelejtették majd ismét felfedezték. Ebből a biogyümölcsből készül a lekvár,az aszalvány és a pálinka. Egyre többen látnak újra fantáziát a nemtudomszilva termesztésben . Mára már államilag elismert fajta, nemtudom p3 néven.

Góbé
A Székelyföldön a szorgos háziasszonyok ezidőtájt készítik a lekvárokat és szörpöket. A házikertekből lassan leértek a gyümölcsök, de a Hargitán most kezd érni a vadmálna, az áfonya és a szeder amikből kiváló csemegét lehet készíteni. Nincs megállásuk az asszonyoknak hiszen majdnem karácsonyig eltartanak az eltevési munkálatok. Mostanáig az értékesítéssel voltak gondjaik, de mostanra megoldódott ez is, hiszen a GÓBÉ termékként bekerülhetnek a boltok piacaira.

Parlagfű
Parlagfű: 2020. Zsigó György, a Magyar Növényorvosi Kamara budapesti alelnöke. Tanár úr elmondja a parlagfű idei életciklusát. Idén korábban kezdte a csírázást a parlagfű, ám a száraz tavaszi periódus visszavetette a fejlődését. Most azonban ismét gyorsan fejlődik. Egészen a fagyokig szórja pollenjeit, amelyek allergiát okoznak. Napraforgóban van egy perspektivikus új gyomirtószer hatóanyag, amely a nagyméretű gyomot is meg tudja semmisíteni. Ez új távlatokat nyithat a napraforgó termesztők számára. Házi kertben a mechanika védekezés az első számú lehetőség, amikor már ilyen nagyok a parlagfüvek. sajnos a glifozát hatóanyagú totális gyomirtó szerek sem igazán hatékonyak már ilyenkor.

Helikopter
Megkezdődött a parlagfű-szezon és ezzel együtt a földek ellenőrzése is. Sok éve repülnek fel ilyentájt a helikopterek, hogy felderítsék, hol vannak parlagfüves területek. Aki elhanyagolta a gyomirtást, vagy rosszul végezte el, büntetésre számíthat. Fejér megyében évről évre egyre kevesebb fertőzött területet találnak. Benkő Andrea szerdán a Börgöndi reptéren figyelte a készülődést.

Kukorica
Idén is gyenge kukoricatermés ígérkezik. Ez már a harmadik év, amikor az időjárás jelentősen lerontotta a termelők és a feldolgozóipar várakozásait. Az általunk megkérdezett szakemberek 20 százaléknál nagyobb terméskieséssel számolnak

Marha
Az Ecsedi lápot övező dús füvet adó kotus talajon mindig volt állattartás, egyik embernek több volt, a másiknak kevesebb. Bene Ferenc édesapja a két tehénkét a két fiára hagyta, és ma már komoly gazdaságot hoztak létre az örökségből. Az egész napos szénakészítés után, etetés, itatás közben álltunk meg beszélgetni. beszél ifj. Bene Ferenc

Bivaly
Fiatalok, elhivatottak és igazán szeretik az állatokat, főleg a bivalyokat. A helyszín a Zala megyei Tarkarét Biofarm, amely a Hévíz és Kehidakustány közötti dombok egyik festői völgyében található. Hajnal György és Hajnal-Oszvald Zsófi elsősorban szeretettel neveli a bivalyokat, nem véletlenül. Varga Tünde beszélgetett velük.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – augusztus 14., péntek, 5:00

Szerkesztő: Dimény Zoltán
Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább