Hajnal-táj: Mártélynál van az egyik legszebb Tiszai holtág

Az augusztus 13-i adás tartalmából.
 

Falugondnok
Négy éve indult be a falugondnok-szolgálat közép-Bánátban. Jelenleg ketten, Nagybecskerek, illetve Magyarcsernye környékén próbálják megkönnyíteni az egyedül élő idős személyek mindennapjait. A segítőknek a koronavírus-járvány miatt még több feladatuk van.
Készítette: Kecskés István a riporter.

Esély
Hátrányos helyzetű gyerekek táboroztak Szécsényben, ahol ez alkalommal a mezőgazdasági technikum adott otthont a példakép-táboruknak. A fiatalok megismerkedtek a mezőgazdaság világával, miközben követhető példaképet is állítottak eléjük.

Mártély
Az egyik legszebb Tiszai holtág a Mártélynál van. Nem véletlen, hogy a múlt században is híres művésztelep alakult ki a kis halászfaluban, amelynek háborítatlan természeti szépségei vonzzák a látogatókat. A víz minősége az idén jó, kijelölt szabadstrand működik a holtágban. A tervek között egy ökoturisztikai fejlesztés szerepel, de addig is a helyiek szépítgetik a környéket. Jelenleg elektromos csónakokkal várják a diákokat, látogatókat, hogy a vízi tanösvényen megtekinthessék a holtág élővilágát.

Viselet
Pitlik Sipos Eszter néptáncpedagógus a Kárpát-Medencéből, Nagy Magyarország területéről gyűjti a női népviselet ruhadarabjait. Már 120 ruha és ennek kiegészítői vannak a gyűjteményében, amelynek minden darabját maga vásárolta. Éppen akkor beszélgettem Vele és az Igrice néptáncegyüttes tagjaival- a modelljeivel-amikor egy viselettörténeti bemutatóra készültek a Nyíregyháza-Sóstói Múzeumfaluban. Az új asszony viseletet pl. valóban egy új asszony mutatta be, akinek előző nap volt az esküvője

Gyógyteák
A parlagfű pollenje allergiát okoz. Felső légúti betegségek alakulhatnak ki. Timler Imre hobbikertész a természet patikájából választott allergia elleni „készítményt”, az útifüvet, amelyet Szabó György a híres bükki füvészmester is javasol a gyógyteái között. Timler Imrének bevált a napi 1 csésze útifű tea. Ha egyetlen Hallgatónknak tudunk ezzel segíteni, akkor már megérte, hogy elmondtuk ezt a lehetőséget.

Fiatalgazda
Biozöldség termesztésével kezdte a Vas megyei Papp-Felber Anita aki mára beleszeretett a mikrozöldségekbe. Bár bonyolultabb ezek termesztése, a fiatal hölgy számára ez lett az út. Na, meg az oktatás és a biozöldségek népszerűsítése.

Alma
Első nekifutásra, legyen egy bioalma termesztő. Csengerben ifj. Kovács Barna nagyapa, apa hagyományos almatermesztésével szakítva áttért a bioalma termesztésére, színesítve egy kis meggyel, cseresznyével és szilvával. Az alma nem fagyott le, így derűlátó a fiatal gazda.

Szilva
Szatmár-Bereg egyik kincse a nemtudom szilva, A legenda azt tartja , hogy magját 300 évvel ezelőtt a Tisza hozta Kárpátokból. Egy időre elfelejtették majd ismét felfedezték. Ebből a biogyümölcsből készül a lekvár,az aszalvány és a pálinka. Egyre többen látnak újra fantáziát a nemtudomszilva termesztésben . Mára már államilag elismert fajta, nemtudom p3 néven.

Pálinka
Abaújkér településen ebben a kicsiny faluban található egy pálinkagyüjtemény. Közel 1000 palack igazi pálinka sorakozik a sziklába vájt mély pincében. Minden üveghez valamilyen emlék kötődik, mondja Licsik Ildikó, aki be mutatta BTóth Erikának férje gyüjteményét.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – augusztus 13., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Dimény Zoltán
Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább