Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Az erdőgazdálkodás néhány fontos mozzanata

Az augusztus 12-i adás tartalmából.
 

Méhészek
A méhészek számára augusztus elején zárul a termelési év a Vajdaságban is. A számvetés ideje ez, amikor már a jövő évre is gondolni kell. De négy gyenge esztendő után – ráadásul járványhelyzetben – nem könnyű tervezni. A bánáti méhészek azt tapasztalják, hogy a járvány óta megnövekedett a méz iránti érdeklődés.

Levendula
Ezt a jellegzetesen illatos és vitathatatlanul mutatós gyógynövényt már évszázadok óta használják a hagyományos gyógyászatban. Nem kifejezetten nehéz termeszteni, és habár szeret terjeszkedni, nem kell tartani ettől a szokásától, egyszerűen kordában tartható. Kiszárítani is egyszerű, így télire is elrakhatunk belőle. Gombaölő tulajdonságainak köszönhetően hasznos hozzávalója lehet a házilag készített kenőcsöknek, balzsamoknak, és szappanoknak is. Nem mellékesen a bőrt is simábbá teszi, illata pedig nyugtató hatással bír. A gasztronómiában is számos felhasználása ismert – a limonádéktól kezdve a pácokig, valójában csak a képzeletünk szab határt. Rikli Ferenc járt egy levendulásban.

Erdő
Az erdőgazdálkodás néhány fontos mozzanatát kérdezte meg Kiss András erdésztől Zsoldos Barnabás az egyik gyürei akácerdő szélén. A Nyírségben különösen az akác telepítése nyerte meg a gazdák tetszését a gyenge aranykorona értékű homokon.

Naturpark
A hazai natúrparkok 5-6 éve komoly fejlődésnek indultak, amellett, h folyamatosan emelkedik a számuk, a Magyar Natúrpark Szövetség feladatköre és struktúrája is átalakult – ezért június közepe óta új elnöke is van Pető Péter személyében, aki a tisztség mellett továbbra is vezeti a Szigetközi Natúrparkot is. Háttérről, a jelenlegi lehetőségekről illetve a hosszútávú tervekről – nemcsak a szigetközi térségben -GE kérdezte az elnököt.

Uborka
Kabakosok, vagyis: Uborka. Tök. Patisszon. Cukkíni. Gondok jelentkeznek. Üreges az uborka. A tök csak virít, de nem kötődik, nem terem. Mi lehet az oka? Élettani jelenségek és évjárat hatás. Ritter József vetőmag kereskedő mondja el a jelenség hátterét, és saját tapasztalatait. Ha nem érzik jól magukat növényeink, akkor nem hoznak porzós és termős virágokat egyszerre, és így hiába látunk sok virágot, mégsem kötődnek a termések.

Borászat
Nemzetközi egyetemmel és egri borászatokkal kötött megállapodást az egri Eszterházy Károly Egyetem. A bordeaux-i mellett az egri borvidék legnagyobb borászatával, az Ostoros Családi Pincészettel is együttműködnek. Céljuk az egri szőlész-borász képzés támogatása és népszerűsítése mellett, a gyakorlati képzési helyszín biztosítása, valamint a kísérleti és technológiai fejlesztéseken való együttműködés.

Messiás
Közel két évtizede dr. Bakonyi Károly nemesítette a fajtát, mely hosszú évek munkája, sok-sok kísérlet és ugyancsak több éves kitartó munka vezetett az állami elismeréshez és az ehhez szükséges vizsgálatok után kapta meg ezt a minősítést. A Dunáj és a Merlot keresztezéséből született meg a Messiás. Mediterrán típusú, testes vörösborként a csúcskategóriában is megállja a helyét, de születhet belőle primőr nedű is, piros gyümölcsös jellemzőkkel és rozé is, melyben a piros ribizlire emlékeztető jegyek dominálnak. Varga Tünde

Vércse
A vércse egyik legismertebb ragadozómadarunk, ami még Budapest belvárosában is költ. Mivel fészket nem épít, mesterséges fészekalapokkal, illetve speciális költőládákkal lehet segíteni megtelepedését. Agrárkörnyezetben magasabb fákra, városokban tornyokra, magas épületekre célszerű költőládát kihelyezni. A hazai állomány jelentős része elvonul, a telet tőlünk délre tölti, de északi madarak, valamint az idősebb példányok nálunk telelnek át. Varga Tünde egy madár gyűrűzésen járt

Gólya
“Augusztus 20-ig összesen 50 fehér gólyát engednek szabadon a Hortobágyi Madárkórháznál. Hazánkból augusztus utolsó heteiben vonulnak el afrikai telelőhelyeikre a gólyák, hozzájuk csatlakozhatnak a Madárkórházban felgyógyult vagy ott kikelt és felnevelt madarak.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – augusztus 12., szerda, 5:00

Szerkesztő: Dimény Zoltán
Műsorvezető: Fekete László

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább