Hajnal-táj: Átlagos lehet az idei zöldségtermés, ha az időjárás nem szól közbe

Az augusztus 11-i adás tartalmából.
 

Medve
A Székelyföldön 140 medve kilövését hagyták jóvá a támadások miatt rendezett legutóbbi, bukaresti közmeghallgatáson, de sokak szerint ennek a számnak a triplájára lenne szükség ahhoz, hogy javuljon a helyzet.
Az elmúlt pár napban két medvetámadás is történt: mindkét áldozat kórházban van. Június 29-én egy hatgyermekes családanyára, majd egy 15 éves fiúra támadt rá a medve.
Oláh Gál Elvira egy gazdálkodó tanyáján járt akinél szintén kárt tett a vadállat.

Hallgassa meg!

Aranysakál
Több tízezer aranysakál élhet már a hazai erdőkben, és csak szaporodik, miközben óriási károkat okoz.
Egyre nagyobb területen okoz gondot az aranysakál elszaporodása. A ragadozó ráadásul nemcsak a vadállományra jelent veszélyt, néhány esetben a bárányokat és a szarvasmarhák borjait is képes elejteni. Bár a vadászatra jogosultak évről évre több példány elejtését tűzik ki célul, az állomány gyérítése nagyon lassan halad.

Hallgassa meg!

Állatorvos
Lorászkó Gábor állatorvos hallgatói kérdésre válaszol, a húsgalamb szaporítására.

Hallgassa meg!

Diólégy
Rajzik a nyugati dióburok fúrólégy. Csütörtök este láttam rajzó, párosodó diólegyeket a 18. kerületben, Csizmadia Gábor és felesége Csizmadia Gáborné hobbikertészek kertjében. Hallgatóink kérdezik a rajzás kezdetét és a védekezés lehetőségeit. Kontsek Tamás bányamérnök, hobbikertész küldött korrekt üzenetet a védekezés technológiájáról, amely Nála bevált. Ragacsos sárga lapokkal, csapdákkal figyeli meg a rajzás kezdetét, és attól fogva felszívódó valamint kontakt rovarölő szerrel permetezi a fáit, motoros permetezővel. Ez adott megoldást a diólégy elleni küzdelemben már tavaly is. Idén folytatja.

Hallgassa meg!

Zöldség
Átlagos lehet az idei zöldségtermés, ha az időjárás nem szól közbe, paprikából, paradicsomból és kígyóuborkából is megfelelő a kínálat, és ez várható a hagyma és a gyökér zöldségek, valamint a káposztafélék esetében is.
A friss piaci termékeket árát nagyban befolyásolja a kereslet-kínálat, és miután napi, illetve heti árak vannak, elképzelhetőek hullámzások, de kirívó drágulásra, vagy árcsökkenésre nem számít a szakmai szervezet.

Hallgassa meg!

Dinnye
Paposon már nem is emlegetik a dinnyetermesztők Lőrinc napját, mert olyan nemesített dinnyét termesztenek a nyírségi homokon, amelyek Lőrinc – a dinnye megrontójának tartották – után a legédesebb, legízletesebb gyümölcsként kerül a piacra. A három hektáron gazdálkodó Kokinda Gáborral a nyírségi dinnyében rejlő lehetőségekről

Hallgassa meg!

Kocsimúzeum
Újabb elismerést kapott a parádi kocsimúzeum az online utazási magazintól. A tíz legjobb hazai közlekedési múzeum közé választotta a Cifra Istállót a travelo.hu. Az 1880-ban, Ybl Miklós tervei alapján épült, eklektikus stílusú Cifra Istálló az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad lovai mellett ad helyet a kocsimúzeumnak. A kiállítás a kerék feltalálásától a díszes főúri hintókig átfogó képet ad a kocsikészítés történetéről.

Hallgassa meg!

Kelengye
Felvidék-szerte jól ismert a néprajzi értékek mentője, Ladóczky Vilmos, aki tájházak sokaságát szerelte már fel összeomló félben lévő házak padlásairól mentett tárgyakkal. Kelengyegyűjteménye is egyedülálló. Hajdan elsősorban vászonneműből állt a hozomány: ruhák, párnák, takarók, lepedők, kendők, abroszok, törölközők, és a ruhanemű tartására szolgáló ládák, bútorok a fiatal párok háztartását alapozták meg. A kelengyegyűjteményben kollégánkat, Tarnóczi Lászlónak mutatta be értékeit a gyűjtő.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – augusztus 11., kedd, 5:00

Szerkesztő: Dimény Zoltán
Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább