Hajnal-táj: Vakvezető kutyaképzés

Az augusztus 10-i adás tartalmából.
 

Templomok
A rárósmúlyadi Szent Erzsébet-templom Medgyaszay István tervei szerint épült a gróf Kőrfy Rudolf kezdeményezésére 1909-1910-ben, aki a falu számára templomot, családja számára pedig temetkezési helyet szeretett volna emelni. A templomépítető 1906-ban hunyt el és 120.000 koronát hagyott hátra az épület megépítésére. A tervezést 1908-ban kezdte Medgyaszay. Az épület merész újításokat alkalmazott: ez volt Magyarország első vasbeton temploma. A templom római katolikus. A mai Magyarország területén a kerekegyházi templom számít a legidősebb vasbeton-templomnak (1913-ból).
A századfordulós magyar építészet ékköve, az angyalok által őrzött rárósmúlyadi templom. Az ország első vasbeton szerkezetű temploma ma Szlovákiában, a határtól alig két kilométerre fekszik, s noha az építője akkor még kevés tapasztalattal rendelkezett a vasbetonról, így csak tíz év garanciát vállalt az épületre, ám ez 110 év elteltével is áll és lélegzetelállítóan gyönyörű. A Szent Erzsébet nevét viselő templom teljesen felrúgja az addig kötelező érvényűnek tekintett szabályokat, így a jól megszokott templomhajók helyett egy nyolcszög alaprajzú, világos kupolacsarnokot találhatunk, sőt, díszeiben is sokkal inkább képviseli a szecessziós építészek újító szándékát.

Vakvezető kutyaképzés
Köztudottan kedves a vakvezető kutya az országban, de kevés a kiképző hely. Miskolcon a Baráthegyi Vakvezető kutya iskolában folyamatos a kutya kiképzés, de bizony sok esetben az derül ki, hogy 5-6 kutyából a végén csak egy lesz alkalmas igazi társnak egy vak ember számára. B.Tóth Erika az iskolában járt, és a kutya oktatókkal beszélgetett.

Parlagi sas és a kutyák
A parlagi sas egyike kiemelkedő természeti értékeinknek. Európai állományának mintegy kétharmada Magyarországon fészkel, így fennmaradásában a hazai természetvédelem felelőssége igen hangsúlyos. Az MME és az állami természetvédelem célzott intézkedéseinek köszönhetően magyarországi fészkelő állománya az utóbbi évtizedekben örvendetesen növekszik. Mostani állománya 200 körül van ami az európai állomány 2/3 – a. A utóbbi időben azonban egyre több a sasok mérgezése, elsősorban nem közvetlen a mérgezés hanem mérgezett állatokat kínálnak fel számukra amiket elfogyasztanak és elpusztulnak. Ennek a csökkentésére a környezetvédők és az agrárminisztérium a rendőrség kutyakiképző igazgatóságát kérte fel, hogy képezzenek ki olyan kutyákat amelyek jelzik a természetvédelmi őröket, hogy hol van mérgezésben elesett mérgezett állat.

Bazsalikom
A bazsalikomnak van szúnyogriasztó hatása is. Lechner Judit kertészmérnök mutatja be a növényt. Ha azonban megcsíp bennünket a szúnyog, akkor az ecetben kiáztatott levendula elixír ad enyhet a csípésekre. Fél liter 10%-os ecetben áztatunk egy csokor levendula virágot, 1 napig, majd leszűrjük, és ez az elixír valóban megszünteti a viszketést, és a duzzanatot pedig teljesen eltünteti. A bazsalikom nagyon szereti a forróságot, még a hideg vízzel való öntözés hatására is „megsértődik”.

Tojás
Az elmúlt néhány hónap részben kedvezett a magyar tojáspiaci helyzetnek, hiszen a karantén ideje alatt sokkal többen főztek otthon, mint korábban. Azonban amikor már valós eredmények mutatkoztak volna a fogyasztásban, újabb csapás érte a termelőket – a hazai állomány egy jelentős részét elpusztította a madárinfluenza, a vírus miatt mintegy 500 000 tyúkot kellett levágni – az újratelepítés pedig részben a járványügyi helyzet miatt sem tudott gyorsan megvalósulni. Az elmúlt hónapok tapasztalatairól, az árakról és az állománycsökkenés várható hosszútávú hatásairól Kertész Tamást, az egyik legnagyobb magyar termelő cég, a Farm tojás kft üv igazgatóját kérdezte

Csirkehús
A koronavírus-járvány mellett a madárinfluenza sújtotta az ágazatot, főleg az alföldi termelőket. Eddig 2 millió szárnyast kellett a védekezés miatt leölni. Ennek hatásai hónapokig érezhetőek lesznek, egy olyan régióban, ahol sokaknak a baromfitartás jelenti a megélhetést. A kialakult kedvezőtlen gazdasági hatásokat a csirke- és pulykaágazatban a szektor beszállítóinál és a turizmus-vendéglátás szereplőinek támogatásával valamint gazdaságvédelmi intézkedések termelőkre való kiterjesztésével lehetnek mérsékelni.

Gazdafórum
Befejeződött az aratás Heves megyében. Az őszi árpa megyénkben 9700 hektáron termett, s úgy tűnik, sikernövénnyé kezd válni. Az őszi káposztarepce termőterülete 13 ezer hektár, míg az őszi búzáé 44 ezer hektár volt. A legfontosabb agrártámogatásokról és a birtokpolitika változásairól számoltak be Átányban, ahol a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat konferenciával egybekötött workshopot tartott

Liszt
Gyakorlatilag vége van az aratásnak 4.5 millió tonna búza és 3 millió tonna árpa van a raktárakban. A mostoha időjárás miatt a búza termés közel 70 százaléka takarmány minőségű ezért a malmok a maradék 30 százalékból kell kiválasztaniuk az őrlésre alkal kiváló minőségű kenyérnek való búzát. Malmaink évente 1,2 millió tonna búzát őrölnek meg és készítenek a pékségeknek kiváló minőségű lisztet amiből kiváló pékjeink megsütik minden napi kenyerünket. Amint hallani fogják a malmok már felvásárolták a kiváló minőségű étkezési búzát ezért a hazai liszt igényeket teljesíteni tudják.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – augusztus 10., hétfő, 5:00

Szerkesztő: Dimény Zoltán
Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább