Határok nélkül: Kárpát-medencei irodalmi rezidentúra, avagy vissza az olvasóhoz

Az augusztus 8-i adás tartalmából.
 

Egy évvel ezelőtt kötött együttműködési megállapodást a Petőfi Irodalmi Múzeum a külhoni magyar irodalmi szervezetekkel és műhelyekkel. „Fontosnak tarjuk az összmagyar irodalom egységben történő felmutatását” – fogalmaztak a dokumentumban. Szombati adásunkban Demeter Szilárd, a múzeum főigazgatója tárja fel az irodalom égisze alatt alakult közösség újfajta fellépésének részleteit Benkei Ildikó mikrofonja előtt.
A délvidéki Bajsa első világháborús áldozatainak állítanának emléket azzal a most készülő kiadvánnyal, melyet a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatásával terveznek kiadni. Hogy a Nagy Háború és Bácska elcsatolása után mi lett a magyar honvédek sorsa, sokáig nem lehetett kutatni. Száz év késedelemmel folyik tehát a munka, egyre több délvidéki településen. Az eddigi kutatások eredményéről Kocsis Antal helytörténész beszél Németh Ernőnek.
Szász István Tas Trianonról a Nemzeti összetartozás jegyében című sorozatának következő részében a revíziós sikerekhez csatlakozó illúziókról és az ország szuverenitásának elvesztéséről lesz szó.
Az Érmellék fővárosaként is emlegetett Érmihályfalván egy műemlék malmot, a Gizella-malmot kulturális központtá alakítják át, így a munkálatok befejeztével befogadó teret biztosítanak a városban működő számos kultúrcsoport, színjátszó egyesület és tánccsoport számára. A szintén érmelléki településen, Székelyhídon pedig már a végéhez közeledik a régi kultúrház színházzá alakítása. Az építési, átalakítási munkálatok jelenlegi állásáról többet is megtudhatunk Ionescu Nikolett helyszínen készült interjúiból.
Kopecsni Gábor a karate után jutott el a lovasíjászathoz és a barantához – a magyar nemzeti harcmodorhoz, amely rabul ejtette. Hogy jobban megismerje azt, tizenöt évvel ezelőtt felvidéki gyűjtő körútra indult, és idős pásztorokat, hagyománytisztelő parasztembereket keresett fel. Két évvel ezelőtt pedig a tudás továbbadása érdekében megalapította a Felföldi Dalia Iskolát. Kopecsni Gáborral Haják-Szabó Mária beszélgetett.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – augusztus 8., szombat, 18:02

Szerkesztő-műsorvezető: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább