Hajnal-táj: A fagy miatt mindössze 25-30 ezer tonna szilva várható

Az augusztus 7-i adás tartalmából.
 

Faluprogram
Hétszázötven település rendelője, illetve orvosi eszközei újulnak meg négymilliárd forintértékben a Magyar falu program idei forrásaiból. Az eddigi pályázatoknak köszönhetően utak, terek, épületek újultak meg. A Magyar falu program kiemelt célja az 5000 fő alatti kistelepülések népességmegtartó erejének növelése. Az eredmény már látszik a Fejér megyei Csákberényben. Vécsei László polgármesterrel készült Benkő Andrea interjúja

Angolpark
Mérnöki pontossággal használták ki a forrásvizeket, alakították a természeti környezet adottságait, mindezt romantikus hangulatú épületekkel, terekkel fűzték össze. Tatán található hazánk legidősebb angolkertje, ahogy a barokk kisváros számos látványossága, ez a terület is az Eszterházyk örökségeként maradt ránk. A különleges, nyáron is kissé hűvösebb klímájú terület nagyon népszerű kirándulóhely. Drekszler Anna riportja.

Gyógynövénytermesztő
Gyógy-és Fűszernövény termesztő felsőoktatási szakképzési szakot indít szeptembertől a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. Jelenleg az országban Gyöngyösön és most Szegeden, pontosabban Hódmezővásárhelyen tanítják a gyógy-és fűszernövények szakszerű termesztését. Komarek Levente oktatási dékánhelyettessel Nagy Margit beszélgetett.

Csali
Szabolcs község határában folyik a Tisza, de nagyon sokan a holtágában szeretnek pecázni az árnyas fák alatt. Ha nincs kapás látnivalóban, akkor sincs hiány. Zsoldos Barnabás riportja.

Vipera
A rákosi vipera kizárólag a Kárpát-medencében él és a kihalás szélén áll. Ez a nem halálos mérgű, pici kigyó a mezők lakója, de még azok az idős emberek sem nagyon látták, akik régóta legeltetik az állataikat a vipera élőhelyein, hiszen nagyon félénk, sosem támad emerre vagy kutyára, és a színe pedig olyan, mint a gyepek alja, sárgás, homok színű. A rákosi vipera megmentése érdekében több, mint 15 éve indított programot a Magyar Madártani Egyesület, amiben partnerei állatkertek, és nemzeti parkok is. A Kiskunsági Nemzeti Park szívében, a Bugaci nagypusztán egy erdő választotta el két kisebb viperaállományt. Ennek az erdőnek egy részéből most gyep lesz, amivel egy ökológiai folyosót alakítottak ki a rákosi vipera számára. A munkálatok a nyári hónapokra szünetelnek, ezért Bánsági Éva ki tudott hatjani a pusztába megnézni az ökológiai folyosó kialakításának kezdeti szakaszait. Mizsei Edward a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa.

Expo
Kevesebb kiállítóval és kisebb területen, de idén is megrendezik a Farmer Expót Debrecenben. Augusztus 18-21. között a megszokott helyszínen, a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán tartják meg a 29. Expót

Fürjek
Külföldről hazatérve fürjtartásba kezdett egy fiatal pár a zalai Szepetneken. Egyelőre kétszáz madaruk van, de tervezik már a nagyobb állomány létrehozását. Rikli Ferenc. riportja

Szilva
Közel 6400 hektáron termelnek szilvát a gazdálkodók. A magyar szilvatermő terület 40%-a Kelet-Magyarországon található. Egy jó évben 70-80 ezer tonna terem a gyümölcsből. Idén a fagy miatt mindössze 25-30 ezer tonna szilva várható, ami még a 2007-es „fekete évet ” is alul múlja. Papp József Porcsalmán, 30 hektáron termel szilvát. A fagy a gyümölcs felét elvitte, így idén nem lesz nyereség. Korpás Éva riportja.

Víztározó
A Duna-Tisza közi Homokhátságot az ENSZ néhány éve félsivatagos területté minősítette. Mintegy 10 ezer hektárról van szó, ahol évtizedekkel ezelőtt kezdték kiszárítani a tájat azzal, hogy 4700 kilométer hosszú csatornarendszert építettek ki, amivel elvezetik innen a vizet. Ma már az összes település szenved a csatornarendszerek okozta vízhiánytól, konkrétan a megélhetésüket veszélyezteti, sok esetben ellehetetleníti a vízelvezetés. Három homokhátsági település, Jászszentlászló, Szank és Móricgát összefogott a vízmegtartás érdekben. Évek óta egyeztetnek a vízüggyel, a nemzeti parkkal, az erdészetekkel annak érdekében, hogy lehetne a vizet megfogni. Bánsági Éva Móricgát határában nézte meg a csatornamunkálatot.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – augusztus 7., péntek, 5:00

Szerkesztő: Horváth Katalin
Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább