Hajnal-táj: Az őzek násza izgalmas időszak a vad számára

Az augusztus 6-i adás tartalmából.
 

Perkáta
Fejér megyében, a Mezőföld keleti peremének völgyekkel szabdalt lösz fennsíkján települt Perkáta, melynek neve kelta eredetű. Helytörténet következik.

Ásatás
Egy legendás régészeti ásatás folytatódik ezekben a napokban a Csákberény községhez tartozó Orondpusztán a Vértes előterében. 80 év után László Gyula nyomdokaiban haladva kezdték el feltárni tavaly az egykori avar temetőt, amely sok érdekességet rejt magában. Benkő Andrea elsőként Szücsi Frigyessel, a Szent István Király Múzeum ásatásvezető régészével beszélgetett.

Hallgassa meg!

Őzek
Az őzek násza izgalmas időszak a vad számára és izgalmas, csodálatos esemény a vadász számára is. A nyírbátori Fedics Mihály vadásztársaság két vadőrével Karczub Tiborral és Kolozsvári Csabával őzlesre indult Zsoldos Barnabás.

Hallgassa meg!

Tavak
Párját ritkítják Észak-Magyarország természeti szépségei: a történelmi örökség mellett az aprócska falvak és a gyönyörű tavak sok vendéget vonzanak. A kirándulók Bélapátfalván biztosan nem hagyják ki a Bükk alighanem legromantikusabb tavát, az erdökkel körülvett Lak-völgyi tavat, mely igazi felüdülést jelent a megfáradt vándornak. A horgászásra és strandolásra is alkalmas tó körül kijelölt tűzrakó helyek invitálnak bográcsozásra, és néhány percnyi séta után már kortyolhatunk is a Lóczi-forrás kristálytiszta vizéből. A Markazi-víztározó a Mátra déli lábánál, a Mátrai Erőmű hűtőtava. Vitorlások, szörfösök és a horgászok körében is közkedvelt, ám nem veszélytelen: a mélyben források táplálják, ezért kiszámíthatatlanok az áramlatok.

Hallgassa meg!

Kirándulás 
Néhány hete ismét közlekedik a keskeny nyomtávú kisvasút Debrecenben. A Zsuzsi vasút másfél év szünet után újra szállít utasokat Debrecen és Hármashegyalja között. Hármashegyalja az Erdőspuszták közepe, nevét a jól elkülöníthető három halomból álló kiemelkedésről kapta, melynek legmagasabb pontja 151 m, ezzel az Erdőspuszták legmagasabb része. A homokbuckasor része az Alföldi Kéktúra útvonalnak, népszerű kirándulóhely. Gyarmati Péter riportja.

Hallgassa meg!

Biotermelő
Egyre elterjedtebb Vajdaság területén, így Magyarkanizsa községben is a vegyszermentes zöldségtermesztés, ám országos szinten még így is kevesen foglalkoznak biogazdálkodással. Akár kis mennyiségben is megéri ilyen termelési formában gondolkodni, ugyanis az asztalra kerülő terményeink biztosan nem fognak káros anyagokat tartalmazni, emellett pedig finomabbak is. Bartók Zsófia riportja.

Hallgassa meg!

Fiatal gazda 
Ludányi Gábor beleszületett a szőlőtermesztésbe. Habár szüleivel együtt borászkodik, 2008 óta készít saját bort. Környezetgazdálkodási Agrármérnökként végzett a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán. Vallja, hogy a bor maga készül-alakul ki, ő csak felügyeli és próbálja jó irányba terelgetni. Minden bor külön személyiség. A borász és a bor között fontos a harmónia. Munkája során a kézművességet ötvözi a reduktív technológiával. Pilisy Csenge beszélgetett vele.

Hallgassa meg!

Tanya
Kutya meleg van nyáron, a homokos vidékeken, így a dél-alföldi Homokhátságon is, amely- a kiskunsági mellett – hazánk legnagyobb tanyavilágát őrzi. Ha letérünk az aszfaltos útról olyan, mintha megállt volna egy kicsit az idő… pedig néhol van parabola antenna, a legtöbb tanyában van villany és víz, sőt gáz is, a luxustanyákban meg úszómedence. Ha a kevésbé gazdag tanyákba belépünk, megcsapja az embert a régi idők hangulata még akkor is, ha petróleum lámpával már kevés tanyában világítanak. A tikkasztó nyári hőségben évszázadok óta a cél a túlélés ezen a sivatagos tájon, amit a 2000-es évek elején a FAO félsivatagos tájjá minősített. Az idei nyáron viszont a vízzel küzdöttek a homokon. Nagy Margit Lele Jánosék tanyáján nézhetett körül. A Lele házaspár Szegeden lakik panelban, a férfi édesanyja a tanyán, ahová szinte napi rendszerességgel jár ki a család apraja –nagyja.

Hallgassa meg!

Közmunka uborkaszedés 
A 2700 lakosú Porcsalmán voltak évek, amikor 300-350 embernek kellett, hogy munkát adjon az önkormányzat. Jelenleg 130-an dolgoznak a közfoglalkoztatás keretében. Az önkormányzat évek óta uborka termesztéssel is foglalkozik, ami itt Szatmárban nem meglepő, hiszen több, mint két évtizede ez a térség lett az uborkatermesztés hazája. Az emberek otthon, a kertjükben is termelnek uborkát. Korpás Éva riportja.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – augusztus 6., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Horváth Katalin
Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább