Hajnal-táj: Érdemes a kertünkbe gyümölcsfákat telepíteni

Az augusztus 5-i adás tartalmából.
 

Hangtár
Az egyik legjelentősebb bronzkori földvárunk Érsekhalma határában, a Duna egykori ártere fölött, meredek löszparton helyezkedik el. A jelentős földhalom több évezred kultúráját őrzi.

Bodrog
A Bodrogra költözött Párdy Bence, aki tavaly fél év alatt egyedül hét tonnányi szeméttől, főleg PET palacktól szabadította meg a Tiszát. Most Sárospataknál immár a támogatói felajánlásokból megépített tutajával szállt vízre és tervei szerint még hetekig takarítja a Bodrog-partot, majd visszatér a Tiszára. Zila Teodóra interjúja.

Hallgassa meg!

Fenyő
Az idei évtől nem jár uniós támogatás a karácsonyfának szánt fenyő termesztésére, csak a földlabdás, élő fák után vehető igénybe a területalapú hozzájárulás. A kieső támogatást azonban állami forrásból pótolják. Mindez rendkívül fontos Dél-Zalában, ahol négy településen majd mindenki foglakozik fenyővel, s e térségből származik a hazai karácsonyfák meghatározó része. Rikli Ferenc riportja. ( Kanász János Surd polgármester)

Hallgassa meg!

Pilisi Gyógynövény
Ki gondolná, hogy a kóla növény náluk is megterem, hogy a szalmagyopár jó a bőrpír ellen a citromfű pedig gyomorbajok ellen is kiváló. Az Egerszalók határában nyílt sáfránykertben a gyógynövények valódi tárházával ismerkedhet a látogató. Pilisy Csenge riportja. ( Kátai Ildikó túravezető)

Hallgassa meg!

Agostyán
A Gerecse hegység egyik páratlan szépségű völgyében, húsz hektáros területen, védett természeti környezetben fekszik az Agostyáni Ökofalu. Nemcsak a természet szerelmesei, hanem a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés iránt elkötelezettek is egyre többen látogatják a középkorban is lakott vidéket. A gazdálkodásban, az energia előállításában és az élet minden területén kaphatnak tanácsokat az ide érkezők, hogyan óvják környezetüket. Labanc Györgyi, a Természetes Életmód Alapítvány kuratóriumi elnöke kalauzolta Drekszler Annát az Agostyáni Ökofaluban.

Hallgassa meg!

Puszpángmoly
Támad a selyemfényű puszpángmoly. Több helyen megrágott, élettelennek látszó bukszus bokrok jelzik hatalmas pusztítását. Permetezés után sem nyugodhatunk meg, mert ismét támadásba lendül. Hasznos tanácsok Bozsik József rovatában.

Hallgassa meg!

Gyümölcsfa
Érdemes a kertünkbe gyümölcsfákat telepíteni, mert a család asztalára megterem a frissen szedett édes gyümölcs. Ennek nemzedékeken át hagyománya volt, ám az élelmet adó gyümölcsfákat tájidegen tuják, örökzöld bokrok, a veteményest pázsit váltotta fel. A járvány idején azonban voltak, akik visszaszoktak a kertészkedésre és gyümölcsfákat telepítettek. Rostás Gábort, a Hírös-Fa Metész Termelői Csoport értékesítési vezetőjét Molnár H. Boglárka kereste meg.

Hallgassa meg!

Zöldség
Sok termett az idén leveszöldségekből, ám nehezen eladható a nagybani piacokon a petrezselyem, a répa, de még a krumpli is. A termés pedig jó minőségű, kivéve azokon a területeken, ahol a sok csapadék miatt szinte belefulladt a termés még a homokba is. Lássuk, mit teszünk a levesbe és mennyiért?

Hallgassa meg!

Aratás
Az aratás annyira gondokkal teli, hogy a régi rizsvágó kombájnokat is elő kellett venni, de még így is jócskán marad levágatlan terület Szabolcs Szatmár Bereg megyében, ami a víziszárnyasoknak kínál terített asztalt. Sajnos a többi szántóföldi kultúrával való tennivalók sem mindennapiak, sorolta a gondokat Szabó András görbeházi gazdálkodó Zsoldos Barnabás mikrofonja előtt.

Hallgassa meg!

Hajósi pincesor
Nyitva vannak a Hajósi pincék, és várják a borkedvelőket, a múlt iránt érdeklődőket. A közel 300 éves pincefalu kacskaringós utcáival, több mint 1200 löszbe vájt borospincéjével egyedülálló népi építészeti látnivalót kínál az idelótogatóknak. A hűs pince pedig a tájegység boraival csalogat. A környék legjellemzőbb borai a kékfrankos, a kadarka, a szürkebarát, a cserszegi fűszeres és a könnyű borkészítésre alkalmas kövidinka. A pincefaluban készült Horváth Katalin felvétele. ( Estók Mihályné polgármester)

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – augusztus 5., szerda, 5:00

Szerkesztő: Horváth Katalin
Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább