Hajnal-táj: Hazánkban 6400 hektáron termelnek szilvát a gazdálkodók

A július 31-i adás tartalmából.
 

Ma lesz a MAGYAROK KENYERE – 15 MILLIÓ BÚZASZEM PROGRAM KÁRPÁT-MEDENCEI BÚZA ÖSSZEÖNTÉS ÜNNEPE Szarvason. Mintegy ezer székelyföldi gazda, több mint száz tonna terménnyel, búzával, burgonyával és parajdi sóval, de hússal és tejtermékekkel is hozzájárul a karitatív programhoz. A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete ugyanis bővítette az adományozható termékek listáját.

10 éve szervezik meg Vajdaságban is a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot. Az idén is jelentős mennyiségű gabonát sikerült összegyűjteni, amelyből egy jelképes mennyiséget Szarvasra szállítanak a mai, közös összeöntésre, a jelentősebb részét pedig lisztre cserélik, és a Vajdaságban használják fel.

A kárpátaljai magyarok tavaly 104 tonna búza adományt gyűjtöttek össze, ez a mennyiség meghaladta a más elszakított nemzetrészek által gyűjtött búza összmennyiségét. A gyűjtés augusztus 22-ig tart, és Molnár László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kulturális titkára szerint az akciónak a nemzeti összetartozás éve kapcsán különös jelentősége van.

Rendeződött a Hortobágy folyó oxigénhiányos állapota, megszűnt a halpusztulás. A hónap elején összesen 6 mázsa hal pusztult el a folyóban a nagy hőség és a kevés vízhozam következtében kialakult helyzet miatt. Egy hajdú-bihari természetvédelmi egyesület, a Terepszemle Stúdiói munkatársai szivattyúkat helyeztek a folyónál, így próbálták meg a kiszivattyúzott víz visszajuttatásával frissíteni a folyó vizét. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság is segítségükre sietett.

Hazánkban 6400 hektáron termelnek szilvát a gazdálkodók. A magyar szilvatermő terület 80%-a Észak- Kelet- Magyarországon, valamint Pest és Bács-Kiskun megyében található. Egy jó évben 70-80 ezer tonna terem a gyümölcsből, az idén 25-30 ezer tonna szilva várható, ami még a 2007-es „fekete évet ” is alulmúlja. Szinte minden fajta és minden termőtáj esetében igen gyenge termésről számolnak be a szakemberek és a gazdák.

Gyümölcsfeldolgozót adtak át Hatvanban. Az új üzem 82 millió forintból épült fel, melyhez 32 millió forint támogatást kapott a Somin családi vállalkozás. A beruházás része egy dió szárító gép, gyümölcsfeldolgozó gépsor, aszaló- és gyümölcsprés, valamint gyümölcslé és aszalt gyümölcs-csomagoló gépek. Az avatáson Feldman Zsolt államtitkár elmondta: ősszel 30 milliárd forint értékű pályázati lehetőség nyílik majd az ágazatnak, amelyet egyebek mellett hűtőházra, osztályozó- és csomagoló berendezésekre lehet fordítani.

Közel 150 millió forintból épült meg a Budafai arborétum új fogadóépülete, ahol egyebek mellett erdei órák szervezésére is van lehetőség. Zala megye új látogatóközpontja nemcsak az arborétumhoz kapcsolódó kínálatot teszi teljesebbé, hanem megfelel a 21. század igényeinek is. A fejlesztés része a térségre vonatkozó Mura programnak.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – július 31., péntek, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább